Zeevarenden zitten wereldwijd vast aan boord van schepen, ook de zeevarenden aan boord van Nederlandse zeeschepen. Door de coronapandemie is het vrijwel onmogelijk geworden om ze af te lossen.
Ook in de oorlogsjaren 1940-1945 zaten zeevarenden vast op hun schepen. ‘Wel 18.000! De Nederlandse koopvaardij had een groot aandeel in de strijd tegen de Duitsers en vanaf 1941 ook tegen de Japanners’, memoreert prinses Margriet. Een abstracte parallel met de situatie van nu is volgens haar waarneembaar. Al gaat een echte vergelijking vanzelfsprekend niet op, de onzekerheid en de gevaren tijdens de Tweede Wereldoorlog waren van een heel andere orde dan de gevolgen van de coronapandemie die de wereld nu in haar greep houdt.
Dit jaar kan de herdenking bij het Nationaal Koopvaardijmonument ‘De Boeg’ in Rotterdam niet doorgaan. Helaas, maar begrijpelijk. Daarom maakt HKH Prinses Margriet ook van de gelegenheid gebruik om stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog. De Prinses verwijst naar de offers van de opvarenden van Nederlandse koopvaardij in oorlogstijd. Terwijl hun gezinnen onder druk werden gezet in het bezette Nederland, konden zeevarenden jarenlang niet naar huis.