Schol verdwijnt naar Italië

De meeste Noordzeeschol wordt gegeten in Italië. Alle campagnes ten spijt blijft de scholverkoop in Nederland daarbij ver achter. De vis wordt veel te duur verkocht, stellen vissers. Maar klopt die bewering wel?

Schol verdwijnt naar Italië

Vissers hekelen hoge consumentenprijs platvis in Nederland

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Schol verdwijnt naar Italië | Schuttevaer.nl

Schol verdwijnt naar Italië

De meeste Noordzeeschol wordt gegeten in Italië. Alle campagnes ten spijt blijft de scholverkoop in Nederland daarbij ver achter. De vis wordt veel te duur verkocht, stellen vissers. Maar klopt die bewering wel?

Schol verdwijnt naar Italië
  • Vissers hekelen hoge consumentenprijs platvis in Nederland
  • ‘Afzet in het binnenland te klein voor scherpere prijs’

Door Willem den Heijer
Meer dan 90% van de in Nederland aangevoerde schol wordt geëxporteerd. Vooral Italië is al decennia lang een grote afnemer. De handel zit daar stevig in het zadel, al dreigt ook daar concurrentie van goedkope alternatieven uit andere landen. Nu zullen de mediterrane fijnproevers niet snel overstappen op pangasius of tilapia, maar platvissoorten die qua grootte en smaak overeenkomen met Noordzeeschol zijn elders wel beschikbaar. De Nederlandse exporteurs moeten dus op hun hoede blijven.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer