Opmars pangasius onstuitbaar

Terwijl documentaires over de dubieuze kweek en verwerking van pangasius in Aziatische landen de Engelse en Duitse consument even lijkt te hebben afgeschrikt, blijft de consumptie van deze kweekvis in Europa nog steeds groeien. De vis is in ons land een van de meest gegeten vissoorten en doet Noordzeevis zware concurrentie aan.

Opmars pangasius onstuitbaar

Aziatische kweekvis als tong en lekkerbek over de toonbank

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Opmars pangasius onstuitbaar | Schuttevaer.nl

Opmars pangasius onstuitbaar

Terwijl documentaires over de dubieuze kweek en verwerking van pangasius in Aziatische landen de Engelse en Duitse consument even lijkt te hebben afgeschrikt, blijft de consumptie van deze kweekvis in Europa nog steeds groeien. De vis is in ons land een van de meest gegeten vissoorten en doet Noordzeevis zware concurrentie aan.

Opmars pangasius onstuitbaar
  • Aziatische kweekvis als tong en lekkerbek over de toonbank
  • Steeds meer kwekers kiezen voor ASC-label

Door W.M. den Heijer
Noordzeevissers klagen al jaren over de bedreiging van goedkope en in hun beleving smakeloze kweekvis. Dat zou mede de oorzaak zijn van de matige tot lage prijzen die Noordzeevis doorgaans opbrengt.
De West-Europese importeurs lanceerden zo’n zeven à acht jaar geleden met veel bravoure de in Vietnam gekweekte pangasius: betaalbaar, makkelijk te bereiden en smaakvol. De vis begon met een opvallende opmars in Europa. Maar in Engeland en Duitsland kreeg de vis het tij tegen, voor als gevolg van enkele televisiedocumentaires waarin de kweekwijze en verwerking kritisch tegen het licht worden gehouden. De hygiëne zou zwaar te wensen overlaten en de vis zou vol antibiotica zitten, wat zelfs zou bijdragen aan het ontstaan van resistente bacteriën die de volksgezondheid kunnen bedreigen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer