De organisatie wil daarom slachtregels voor de rond 4 miljard wilde en 10 miljoen kweekvissen die jaarlijks in Nederland worden verwerkt. Bij het kaken of strippen van de vis worden de organen uit de vaak nog levende haring, tong en schol getrokken. Volgens Wakker Dier reageren vissen die dat proces overleven soms nog een uur op pijnprikkels.
Wanneer de vissen direct worden gekoeld of ingevroren kan het volgens Wakker Dier wel 200 minuten duren voor ze het bewustzijn verliezen. De kou verdooft de vissen weliswaar immobiel, maar verdooft ze niet. Onderzoek van zee-instituut Imares-Wageningen UR bevestigt dat vissen niet snel bewusteloos raken door ze op ijs te zetten of te laten verbloeden.
Er zijn momenteel nauwelijks regels rond het doden van vissen. In 2011 slaagde Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), erin het onverdoofd doden van paling in een zoutbad te verbieden. In de kweekvisserij worden meervallen vaak al voor de slacht verdoofd. (HH)