Zij slaagden erin een DNA-test te ontwikkelen waarmee de geografische herkomst van commerciële zeevis kan worden vastgesteld. De nieuwe techniek werd in eerste instantie ontwikkeld voor vier soorten zoals Atlantische kabeljauw, haring, tong en de Europese heek. Volgens de onderzoekers kan de methode gemakkelijk worden uitgebreid naar andere vissoorten en gebieden.
De methode is gebaseerd op het gegeven dat vissen uit een bepaald gebied een unieke geografische code hebben, zoals haring uit de Noordzee of kabeljauw uit de Oostzee. Door middel van DNA-analyse in een laboratorium kan worden vastgesteld waar de vis vandaan komt, zelfs als die al is gekookt of verwerkt. Met de uitslag van de analyse kunnen visserij-inspecteurs vaststellen of de op een label vermelde vissoort en/of de geografische herkomst kloppen. Elk voor DNA-onderzoek uitgerust laboratorium kan de test uitvoeren op enkele honderden vissen per dag. De kosten bedragen circa 20 euro per vis. (JS)
Dit artikel is exclusief voor abonnees
Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.
Bent u al abonnee?