Vier
haringvaatjes, met elk ongeveer 45 haringen, werden voor aanvang van de
veiling beoordeeld door een panel van deskundigen:
Peter Koelewijn (haringexpert en docent SVO/Stivavi), Jim de Jong
(chef-kok en haringambassadeur 2012) en Jaap Koning (visspecialist). Het
proefpanel is zeer te spreken over de kwaliteit. ‘De haring is nu al
goed vet, lekker mals en zilt. Het warme weer van
de laatste twee weken heeft gezorgd voor veel voedsel in zee, waardoor
de haring goed heeft kunnen gedijen’, aldus Peter Koelewijn, voorzitter
van het panel.
Gekaakt en gepekeld
Voor
de verwerking van haring tot maatje moet de haring goed vet zijn en op
traditionele wijze gekaakt en gepekeld. Het rijpingsproces
resulteert in de echte nieuwe haring. Jaarlijks wordt zo’n 25.000 ton
(25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. Dat
zijn 180 miljoen haringen. Daarvan worden er 76 miljoen in Nederland
gegeten en de Belgen happen jaarlijks 14 miljoen
haringen weg. Ook in Duitsland is de nieuwe haring populair. Maar
liefst 90 miljoen stuks per jaar vinden hun weg naar onze Oosterburen.
Dit artikel is exclusief voor abonnees
Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.
Bent u al abonnee?