Vietnam produceert intussen een miljoen ton pangafilet

‘Ik wil kunnen kiezen voor groene schol,’ zei directeur Martin Scholten van Wageningen Imares in zijn inleiding over de kwaliteit van de Nederlandse visserijsector in vergelijking tot de visserij en kweek in Aziatische landen. Hij sprak afgelopen weekend op de Zeeuwse Visserijdagen.

vader en zoon

Het succesverhaal van de pangafilet is opmerkelijk. In tien jaar tijd is de afzet vertienvoudigd. Het is een extreme industrie geworden in Vietnam, die een miljoen ton vis produceert. Binnenkort pakt ook India de kweek van panga op.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Vietnam produceert intussen een miljoen ton pangafilet | Schuttevaer.nl

Vietnam produceert intussen een miljoen ton pangafilet

‘Ik wil kunnen kiezen voor groene schol,’ zei directeur Martin Scholten van Wageningen Imares in zijn inleiding over de kwaliteit van de Nederlandse visserijsector in vergelijking tot de visserij en kweek in Aziatische landen. Hij sprak afgelopen weekend op de Zeeuwse Visserijdagen.

vader en zoon

Het succesverhaal van de pangafilet is opmerkelijk. In tien jaar tijd is de afzet vertienvoudigd. Het is een extreme industrie geworden in Vietnam, die een miljoen ton vis produceert. Binnenkort pakt ook India de kweek van panga op.

  • Visserij Award 2010 voor familie Van de Kreeke

Vooral in Duitsland, waar de vis verpakt en ingevroren in de supermarktenschappen ligt, gaat dit gemaksvoedsel hard. Panga heeft weinig vissmaak en haast iedereen lust het. Scholten waarschuwt dat certificering en transparantie van de sector belangrijk zijn voor de Nederlandse visserij. ‘Ik wil groene schol’, waarmee hij doelt op de kleuraanduidingen van de Viswijzer van de Stichting Noordzee. ‘We moeten onze vis uit de rode naar de groene hoek krijgen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer