Wat eten we vandaag? Taartenmakerij op de Werchina

Voor de juf van school, voor oma die tijdens een familieweekeinde 75 jaar wordt, voor de schoonzus die een lintje krijgt, of gewoon voor de verjaardag van een van de kinderen. Aan boord van de Werchina (110 x 11,45 meter) van Marjan Kieboom worden vooral feestelijke en vrolijke taarten van marsepein gemaakt in allerlei kleuren. Zoveel, dat Marjan het taarten maken al een hobby vindt.

Taartenmakerij op de Werchina

Marsepeintaart van Marjan

Benodigdheden voor een ronde taart van ongeveer 25 cm

Voor de taart:
– 330 gram mix voor biscuitdeeg (bijvoorbeeld voor funcakes)
– 5 eieren
– 33 gram water
– beetje boter
– springvorm

Voor de vulling en versiering:
– potje jam
– slagroom of banketbakkersroom
– botercrème om de taart mee te bekleden. Koop een mix voor botercrème
en volg de aanwijzingen op de verpakking.
– 500 gram marsepein om taart mee te versieren. Volgens Marjan ondermeer
te krijgen bij de grote Duitse supermarkten, speciale taartdecoratiewinkels of
bij de bakker. ‘Marsepein kun je ook zelf kleuren met levensmiddelenkleurstof.’

– beetje poedersuiker bij het uitrollen van de marsepein

Bereiding:
Verwarm de oven tot 170 graden. Vet de springvorm in met boter. Eerst
wordt de basistaart gebakken. Doe daarvoor 330 gram mix in een kom en voeg daar
5 eieren en 33 gram water aan toe. Dit mix je tot een mooi beslag. Als je een
mooi beslag hebt, doe je het in de ingevette springvorm. Dit laat je ongeveer
35 minuten bakken in de oven. Als de biscuittaart is afgekoeld snijd je hem 2
keer door, zodat je 3 lagen hebt. Op de bodem smeer je dan bijvoorbeeld jam.
Daarop leg je de tweede laag, waarop je bijvoorbeeld slagroom of
banketbakkersroom smeert. Hier bovenop komt de derde laag. Dat is de top. De
bovenkant en zijkant smeer je nu in met botercrème, zodat je de taart kunt
bekleden met marsepein.

Als je de taart volledig wilt bekleden heb je ongeveer 500 gram
marsepein nodig. De marsepein rol je met de poedersuiker uit tot een grote lap,
welke je over de taart heen legt. Dit druk je aan alle kanten voorzichtig glad
en snijd het restant aan de onderkant weg. Nu kun je naar eigen creatie verder
versieren met marsepein met uitsteekvormpjes of voor de echte creatievelingen
met figuurtjes.

Door

Erik van Huizen

Het bakken van marsepeinen taarten begon vorig jaar met Moederdag. Nu
bakt Marjan maandelijks een taart, voor een verjaardag of een andere
gelegenheid die een speciale taart verdient. ‘In Duitsland heb ik toen wat
dingen gekocht, zoals een kant en klaar-bodem, een rol marsepein om in een keer
je taart te bekleden zonder zelf te rollen, wat gekleurde marsepein. Ik heb daarvan
met mijn dochters een feestelijke taart gemaakt. En van het een komt het ander.
Beetje speuren op internet, waar je ontzettend veel leuke taarten tegenkomt en
dan bedenk je dat je dat zelf ook voor elkaar kunt krijgen. Dan ga je verder
speuren, waar je spulletjes en ingrediënten kunt kopen. Zo ga je aan de slag en
probeer je telkens wat anders. Ik vind het altijd leuk om taarten of cake te
bakken. Vooral in het weekend, dan heb je tenminste eens iets anders bij de
koffie.

Veel vers

Naast taarten bakken, moet er aan boord van de Werchina natuurlijk ook
worden gegeten. Door de week is Marjan met haar man, haar zoontje Yannick en
matroos Johan aan boord. Het vaargebied loopt van Nederland, Duitsland, België,
Frankrijk tot Zwitserland. De boodschappen worden meestal op de maandag en
vrijdag gedaan, bij het halen en brengen van de kids van en naar het internaat.
‘Ik probeer zoveel mogelijk vers te halen. Diepvries of blik komt eigenlijk
niet voor. Het liefst zou ik mijn groente bij groenteman Paul halen op de markt
in Werkendam, maar helaas voor mij
staat de markt er op de verkeerde dag en moet het maar net uitkomen dat we in
het dorp zijn.’

Marjan wil nog even een misverstand over de naam van het schip uit de
weg ruimen. Werchina is de naam van een riviertje in Werkendam, het is dus geen
combinatie van Werkendam en China. De Werchina komt van kop tot kont uit
Werkendam en heeft als thuishaven Werkendam.’

Puur Hollands

Marja kookt meestal aan boord. ‘Niet omdat ik het leuk vind, maar omdat
een warme hap op tafel toch wel lekker is. Het is eigenlijk altijd puur
Hollands wat de pot schaft, of pasta zoals macaroni en lasagna. In de winter
eten we graag stamppotten. Ik kook heel ouderwets, gewoon met boter. Zout
gebruiken we eigenlijk helemaal niet, behalve in de boerenkool. Nootmuskaat
gebruik ik af en toe over de bonen en de aardappelpuree. Bij de groente eten we
eigenlijk altijd vlees. Zo nu en dan hebben we vis uit de oven. Een
zalmschoteltje bijvoorbeeld.’

Marjan eet het liefst met iedereen beneden. ‘Als we stilliggen eten we sowieso
altijd beneden en dan eet de matroos gewoon mee aan tafel. Onder het varen wil
het nog weleens wisselen. Net hoe het uitkomt.’

Papmensen

Een voorafje eet de familie Kieboom alleen op zondag. ‘Dan is er
standaard soep met stokbrood. Daar heb ik wel eens blikken van, maar zelf maken
is toch wel het lekkerste. Groentesoep of kippensoep bijvoorbeeld. Voor de
groentesoep kook ik dan wat soepvlees met een bouillonblokje gaar. Daarna wat
gehaktballetjes en vermicelli erbij. Om het af te maken voeg ik er nog een
pakje droge soep van Maggi aan toe.’

Uit eten gaan de Kiebooms niet vaak. Eigenlijk alleen ter gelegenheid
van bijzondere gebeurtenissen. ‘Ja, met de kids een keer naar de Mac, maar dat
is niet uit eten, dat is een bodempje leggen. Kun je beter in IJzendoorn naar
het Veerstoepje gaan en heerlijke boerenfriet eten.

Wat eten we vandaag? Taartenmakerij op de Werchina | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? Taartenmakerij op de Werchina

Voor de juf van school, voor oma die tijdens een familieweekeinde 75 jaar wordt, voor de schoonzus die een lintje krijgt, of gewoon voor de verjaardag van een van de kinderen. Aan boord van de Werchina (110 x 11,45 meter) van Marjan Kieboom worden vooral feestelijke en vrolijke taarten van marsepein gemaakt in allerlei kleuren. Zoveel, dat Marjan het taarten maken al een hobby vindt.

Taartenmakerij op de Werchina

Marsepeintaart van Marjan

Benodigdheden voor een ronde taart van ongeveer 25 cm

Voor de taart:
– 330 gram mix voor biscuitdeeg (bijvoorbeeld voor funcakes)
– 5 eieren
– 33 gram water
– beetje boter
– springvorm

Voor de vulling en versiering:
– potje jam
– slagroom of banketbakkersroom
– botercrème om de taart mee te bekleden. Koop een mix voor botercrème
en volg de aanwijzingen op de verpakking.
– 500 gram marsepein om taart mee te versieren. Volgens Marjan ondermeer
te krijgen bij de grote Duitse supermarkten, speciale taartdecoratiewinkels of
bij de bakker. ‘Marsepein kun je ook zelf kleuren met levensmiddelenkleurstof.’

– beetje poedersuiker bij het uitrollen van de marsepein

Bereiding:
Verwarm de oven tot 170 graden. Vet de springvorm in met boter. Eerst
wordt de basistaart gebakken. Doe daarvoor 330 gram mix in een kom en voeg daar
5 eieren en 33 gram water aan toe. Dit mix je tot een mooi beslag. Als je een
mooi beslag hebt, doe je het in de ingevette springvorm. Dit laat je ongeveer
35 minuten bakken in de oven. Als de biscuittaart is afgekoeld snijd je hem 2
keer door, zodat je 3 lagen hebt. Op de bodem smeer je dan bijvoorbeeld jam.
Daarop leg je de tweede laag, waarop je bijvoorbeeld slagroom of
banketbakkersroom smeert. Hier bovenop komt de derde laag. Dat is de top. De
bovenkant en zijkant smeer je nu in met botercrème, zodat je de taart kunt
bekleden met marsepein.

Als je de taart volledig wilt bekleden heb je ongeveer 500 gram
marsepein nodig. De marsepein rol je met de poedersuiker uit tot een grote lap,
welke je over de taart heen legt. Dit druk je aan alle kanten voorzichtig glad
en snijd het restant aan de onderkant weg. Nu kun je naar eigen creatie verder
versieren met marsepein met uitsteekvormpjes of voor de echte creatievelingen
met figuurtjes.

Door

Erik van Huizen

Het bakken van marsepeinen taarten begon vorig jaar met Moederdag. Nu
bakt Marjan maandelijks een taart, voor een verjaardag of een andere
gelegenheid die een speciale taart verdient. ‘In Duitsland heb ik toen wat
dingen gekocht, zoals een kant en klaar-bodem, een rol marsepein om in een keer
je taart te bekleden zonder zelf te rollen, wat gekleurde marsepein. Ik heb daarvan
met mijn dochters een feestelijke taart gemaakt. En van het een komt het ander.
Beetje speuren op internet, waar je ontzettend veel leuke taarten tegenkomt en
dan bedenk je dat je dat zelf ook voor elkaar kunt krijgen. Dan ga je verder
speuren, waar je spulletjes en ingrediënten kunt kopen. Zo ga je aan de slag en
probeer je telkens wat anders. Ik vind het altijd leuk om taarten of cake te
bakken. Vooral in het weekend, dan heb je tenminste eens iets anders bij de
koffie.

Veel vers

Naast taarten bakken, moet er aan boord van de Werchina natuurlijk ook
worden gegeten. Door de week is Marjan met haar man, haar zoontje Yannick en
matroos Johan aan boord. Het vaargebied loopt van Nederland, Duitsland, België,
Frankrijk tot Zwitserland. De boodschappen worden meestal op de maandag en
vrijdag gedaan, bij het halen en brengen van de kids van en naar het internaat.
‘Ik probeer zoveel mogelijk vers te halen. Diepvries of blik komt eigenlijk
niet voor. Het liefst zou ik mijn groente bij groenteman Paul halen op de markt
in Werkendam, maar helaas voor mij
staat de markt er op de verkeerde dag en moet het maar net uitkomen dat we in
het dorp zijn.’

Marjan wil nog even een misverstand over de naam van het schip uit de
weg ruimen. Werchina is de naam van een riviertje in Werkendam, het is dus geen
combinatie van Werkendam en China. De Werchina komt van kop tot kont uit
Werkendam en heeft als thuishaven Werkendam.’

Puur Hollands

Marja kookt meestal aan boord. ‘Niet omdat ik het leuk vind, maar omdat
een warme hap op tafel toch wel lekker is. Het is eigenlijk altijd puur
Hollands wat de pot schaft, of pasta zoals macaroni en lasagna. In de winter
eten we graag stamppotten. Ik kook heel ouderwets, gewoon met boter. Zout
gebruiken we eigenlijk helemaal niet, behalve in de boerenkool. Nootmuskaat
gebruik ik af en toe over de bonen en de aardappelpuree. Bij de groente eten we
eigenlijk altijd vlees. Zo nu en dan hebben we vis uit de oven. Een
zalmschoteltje bijvoorbeeld.’

Marjan eet het liefst met iedereen beneden. ‘Als we stilliggen eten we sowieso
altijd beneden en dan eet de matroos gewoon mee aan tafel. Onder het varen wil
het nog weleens wisselen. Net hoe het uitkomt.’

Papmensen

Een voorafje eet de familie Kieboom alleen op zondag. ‘Dan is er
standaard soep met stokbrood. Daar heb ik wel eens blikken van, maar zelf maken
is toch wel het lekkerste. Groentesoep of kippensoep bijvoorbeeld. Voor de
groentesoep kook ik dan wat soepvlees met een bouillonblokje gaar. Daarna wat
gehaktballetjes en vermicelli erbij. Om het af te maken voeg ik er nog een
pakje droge soep van Maggi aan toe.’

Uit eten gaan de Kiebooms niet vaak. Eigenlijk alleen ter gelegenheid
van bijzondere gebeurtenissen. ‘Ja, met de kids een keer naar de Mac, maar dat
is niet uit eten, dat is een bodempje leggen. Kun je beter in IJzendoorn naar
het Veerstoepje gaan en heerlijke boerenfriet eten.