Wat eten we vandaag? Werelds wokken op de Atlas

Hanna heeft vandaag maar weinig tijd, want ze gaat zo met haar man Jan naar een verjaardag. Dus vanavond wordt er snel een omelet gemaakt aan boord van de Atlas (1202 ton). Wel samen met rijst, want ‘we zijn echte rijsteters’ en wat sla, want gezond eten staat hoog in het vaandel.

Wat eten we vandaag?

Omelet van Hanna

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • Ui
  • Groene paprika
  • Champignons
  • Bakboter
  • Kruiden, zoals bieslook, peterselie
  • Geraspte kaas
  • Zout en peper
  • Voor de sla:

  • IJsbergsla
  • Tomaat
  • Rode paprika
  • Fetta

Sausje:

Olijfolie, balsamicoazijn, zout, peper, honing

Bijgerecht:

Rijst of aardappelen. Liefst rijst, want dat kookt wat minder lang.

Bereiding:

Zet de rijst vast op in een pan en zet een kookwekker op 10 minuten. Klop vier eieren los in een kom met wat kruiden, zoals bieslook en peterselie (liefst vers) en zet apart. Snij de ui, paprika en champignons. Doe de boter in de pan. Ui in de pan, even aanfruiten, champignons erbij, paprika erbij. Even laten bakken en gelijkmatig verdelen over de pan. Giet het mengsel van eieren eroverheen. Bestrooi met wat zout en peper en doe de deksel op de pan.

Snij de groente voor de sla en meng in een slakom. Maak met een scheutje olijfolie, balsamicoazijn en een eetlepel honing een heerlijke dressing in een kommetje en giet over de sla. Zet de sla vast op tafel. Je bent nu ongeveer 10 minuten verder. Giet de rijst af en laat nog even met de deksel op de pan staan.

Haal de deksel van de pan met ei. Ziet de omelet er mooi uit (droog), strooi er dan wat kaas overheen, dan wordt de gerecht ‘net iets smeuïger’. Doe de deksel nog eventjes op de pan, zodat de kaas smelt. De rijst doe je in het midden op de borden, met wat sla ernaast, de omelet snijd je in tweeën en leg je op de rijst ‘et voilà’, een heerlijke voedzame maaltijd in 10 minuutjes op tafel.

Door

Tessa Heerschop

Het echtpaar Garrer eet altijd ’s avonds warm. ‘Veel van mijn collega’s doen dat ’s middags, maar ik krijg altijd een beetje een dipje als ik warm eet, dan doe ik het liefst een tukkie. Maar dat gaat niet als je vaart’,  zegt Jan in de keuken.

‘We hebben het schip onder meer uitgezocht op deze grote keuken’, zegt Hanna. ‘Hij is ruimer dan onze keuken aan de wal was en door het grote raam boven het aanrecht, kijk je tijdens het koken uit op het water, dat is erg mooi.’

Het echtpaar vaart al sinds ze elkaar kennen, maar bleven 19 jaar lang aan de wal voor de kinderen. Negen jaar geleden begon het te kriebelen. Ze verkochten hun huis met alle inboedel, zegden hun banen op en kochten de Atlas. Omdat het een wat ouder schip is (uit 1964) dat ze gedeeltelijk met eigen geld kochten, hebben ze niet zo’n last van de crisis, maar een vetpot is het ook weer niet. ‘We gaan over vijf jaar met pensioen en gaan dan in Friesland wonen. Het is daar ontzettend mooi wonen en ook betaalbaar.’

Wokpan cadeau

Tot die tijd wordt nog aan boord gekookt en heeft Hanna geen vaste stek waar ze boodschappen doet. ‘Zondag lagen we nog in Deventer, daar heb je een grote supermarkt, dus dan doe ik meteen boodschappen voor de hele week. Maar soms koop ik maar voor drie dagen in, dat ligt een beetje aan de reis die we gaan doen.’

Favoriete maaltijden zijn, sinds Hanna een grote wokpan cadeau kreeg, wokschotels met veel groente en rijst. ‘Het is makkelijk, gezond, lekker en het is niet erg als er wat tussendoor komt’, zegt Hanna, terwijl haar man lachend aanvult: ‘Er komt altijd wel iets tussendoor; laden, lossen, of een journalist van Schuttevaer aan de deur.’

Specifieke recepten heeft Hanna niet voor de wokschotels, als er maar veel groente in zit. In de schotels gaat niet veel vlees, maar ze zijn dan ook geen grote vleesliefhebbers.

Altijd heerlijk

Hanna is ondertussen druk bezig met de omelet, ze klutst de eieren los met wat kruiden in een maatbeker. ‘Ik heb een verse oreganoplant in de vensterbank, maar die is voor door de pasta. Ik zou graag de hele collectie wel willen hebben, maar de vensterbank is niet groot genoeg, dus dan maar peterselie en bieslook uit een potje door de eierenmix.’

Haar man maakt het allemaal niet uit. ‘Ik weet niet precies hoe ze het allemaal klaarmaakt, want ik kan nog geen ei bakken, maar het is altijd heerlijk. Toen de kinderen nog thuis woonden, was het geen pretje als Hanna ziek was. De kinderen smeekten dan of ik patat kon halen, want mijn kookkunsten durfden ze niet aan.’

Het is duidelijk dat Hanna gewend is meerdere dingen tegelijk te doen, want terwijl ze gezellig kletst, wordt de tafel opgeruimd, de rijst afgegoten, de sla op tafel gezet en uiteindelijk de borden opgemaakt met ei. Daar heeft Jan dan weer wel verstand van: ‘Eerst de rijst, dan de sla ernaast en het ei er bovenop. En met wat kaas, want daar wordt het net iets lekkerder van. Hoe zeg je dat? Smeuïger is het goede woord.’

Wat eten we vandaag? Werelds wokken op de Atlas | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? Werelds wokken op de Atlas

Hanna heeft vandaag maar weinig tijd, want ze gaat zo met haar man Jan naar een verjaardag. Dus vanavond wordt er snel een omelet gemaakt aan boord van de Atlas (1202 ton). Wel samen met rijst, want ‘we zijn echte rijsteters’ en wat sla, want gezond eten staat hoog in het vaandel.

Wat eten we vandaag?

Omelet van Hanna

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • Ui
  • Groene paprika
  • Champignons
  • Bakboter
  • Kruiden, zoals bieslook, peterselie
  • Geraspte kaas
  • Zout en peper
  • Voor de sla:

  • IJsbergsla
  • Tomaat
  • Rode paprika
  • Fetta

Sausje:

Olijfolie, balsamicoazijn, zout, peper, honing

Bijgerecht:

Rijst of aardappelen. Liefst rijst, want dat kookt wat minder lang.

Bereiding:

Zet de rijst vast op in een pan en zet een kookwekker op 10 minuten. Klop vier eieren los in een kom met wat kruiden, zoals bieslook en peterselie (liefst vers) en zet apart. Snij de ui, paprika en champignons. Doe de boter in de pan. Ui in de pan, even aanfruiten, champignons erbij, paprika erbij. Even laten bakken en gelijkmatig verdelen over de pan. Giet het mengsel van eieren eroverheen. Bestrooi met wat zout en peper en doe de deksel op de pan.

Snij de groente voor de sla en meng in een slakom. Maak met een scheutje olijfolie, balsamicoazijn en een eetlepel honing een heerlijke dressing in een kommetje en giet over de sla. Zet de sla vast op tafel. Je bent nu ongeveer 10 minuten verder. Giet de rijst af en laat nog even met de deksel op de pan staan.

Haal de deksel van de pan met ei. Ziet de omelet er mooi uit (droog), strooi er dan wat kaas overheen, dan wordt de gerecht ‘net iets smeuïger’. Doe de deksel nog eventjes op de pan, zodat de kaas smelt. De rijst doe je in het midden op de borden, met wat sla ernaast, de omelet snijd je in tweeën en leg je op de rijst ‘et voilà’, een heerlijke voedzame maaltijd in 10 minuutjes op tafel.

Door

Tessa Heerschop

Het echtpaar Garrer eet altijd ’s avonds warm. ‘Veel van mijn collega’s doen dat ’s middags, maar ik krijg altijd een beetje een dipje als ik warm eet, dan doe ik het liefst een tukkie. Maar dat gaat niet als je vaart’,  zegt Jan in de keuken.

‘We hebben het schip onder meer uitgezocht op deze grote keuken’, zegt Hanna. ‘Hij is ruimer dan onze keuken aan de wal was en door het grote raam boven het aanrecht, kijk je tijdens het koken uit op het water, dat is erg mooi.’

Het echtpaar vaart al sinds ze elkaar kennen, maar bleven 19 jaar lang aan de wal voor de kinderen. Negen jaar geleden begon het te kriebelen. Ze verkochten hun huis met alle inboedel, zegden hun banen op en kochten de Atlas. Omdat het een wat ouder schip is (uit 1964) dat ze gedeeltelijk met eigen geld kochten, hebben ze niet zo’n last van de crisis, maar een vetpot is het ook weer niet. ‘We gaan over vijf jaar met pensioen en gaan dan in Friesland wonen. Het is daar ontzettend mooi wonen en ook betaalbaar.’

Wokpan cadeau

Tot die tijd wordt nog aan boord gekookt en heeft Hanna geen vaste stek waar ze boodschappen doet. ‘Zondag lagen we nog in Deventer, daar heb je een grote supermarkt, dus dan doe ik meteen boodschappen voor de hele week. Maar soms koop ik maar voor drie dagen in, dat ligt een beetje aan de reis die we gaan doen.’

Favoriete maaltijden zijn, sinds Hanna een grote wokpan cadeau kreeg, wokschotels met veel groente en rijst. ‘Het is makkelijk, gezond, lekker en het is niet erg als er wat tussendoor komt’, zegt Hanna, terwijl haar man lachend aanvult: ‘Er komt altijd wel iets tussendoor; laden, lossen, of een journalist van Schuttevaer aan de deur.’

Specifieke recepten heeft Hanna niet voor de wokschotels, als er maar veel groente in zit. In de schotels gaat niet veel vlees, maar ze zijn dan ook geen grote vleesliefhebbers.

Altijd heerlijk

Hanna is ondertussen druk bezig met de omelet, ze klutst de eieren los met wat kruiden in een maatbeker. ‘Ik heb een verse oreganoplant in de vensterbank, maar die is voor door de pasta. Ik zou graag de hele collectie wel willen hebben, maar de vensterbank is niet groot genoeg, dus dan maar peterselie en bieslook uit een potje door de eierenmix.’

Haar man maakt het allemaal niet uit. ‘Ik weet niet precies hoe ze het allemaal klaarmaakt, want ik kan nog geen ei bakken, maar het is altijd heerlijk. Toen de kinderen nog thuis woonden, was het geen pretje als Hanna ziek was. De kinderen smeekten dan of ik patat kon halen, want mijn kookkunsten durfden ze niet aan.’

Het is duidelijk dat Hanna gewend is meerdere dingen tegelijk te doen, want terwijl ze gezellig kletst, wordt de tafel opgeruimd, de rijst afgegoten, de sla op tafel gezet en uiteindelijk de borden opgemaakt met ei. Daar heeft Jan dan weer wel verstand van: ‘Eerst de rijst, dan de sla ernaast en het ei er bovenop. En met wat kaas, want daar wordt het net iets lekkerder van. Hoe zeg je dat? Smeuïger is het goede woord.’