Kerstmenu van de Arese voor 8 personen
Vooraf een spiesje van hertenbiefstuk, als hoofdgerecht rosbief in een korst en toe gevulde brownies. ‘Een lekker kerstdiner, dat weet ik uit ervaring.’
Hertenbiefstukjes op een spiesje van rozemarijn
4 hertenbiefstukjes, samen ongeveer 300 gram
2 theelepels balsamicoazijn
4 eetlepels olijfolie
8 stevige takjes rozemarijn
24 plakjes katenspek
zout en peperSnijdt de hertenbiefstukjes in ongeveer 24 stukjes en marineer ze even in de olie en azijn. Haal de blaadjes van de rozemarijn af en strooi er enkele over het vlees. Een paar naaldjes aan de takjes laten voor het oog. De hertenstukjes in een plakje katenspek rollen en voorzichtig op de takjes rijgen. Als de takjes zwak zijn, eerst een gaatje maken in de hertenstukjes. In een hete grillpan bakken. Voor rosévlees 4 minuten, voor gaar vlees 8 minuten (rosé is het lekkerst). Dan peper en zout erover.
Rosbief in een jasje
stuk rosbief van ongeveer 1,5 kilo
300 gram bloem
200 gram zout
peper, knoflook, verse tijm, verse rozemarijn, olieHet vlees insmeren met een mengseltje van olie, peper en knoflook. Bovenop het vlees een paar rozemarijntakjes en een zakje verse tijm draperen. Een paar uur wegzetten. Een stug deeg maken van bloem, zout en water. Water toevoegen totdat een taai deeg ontstaat en dat om het vlees boetseren. Het vlees in een oven van 250 graden 30 min, dan 180 graden 15 à 20 min. Uit de oven halen, met de achterkant van een mes de korst er af tikken en wegbreken. Het gerecht serveren met gebakken aardappeltjes en groente zoals spruitjes of boontjes.
Gevulde brownies
pak browniesmix
50 gram zachte boter
pakje roomkaas naturel
zakje vanillesuiker
zakje hele walnoten
poedersuikerVoor het gemak brownies bakken met een kant en klare mix. Erg lekker. Dan de oven voorverwarmen op 175 graden. De kaas en de vanillesuiker mengen met de boter en met een paar fijngehakte walnoten. De brownies overdwars halveren en vullen met het kaasmengsel. Garneren met walnoten en poedersuiker.
Door
Marja de Vet
Miranda Keijzer (37) en Edwin Poppelier (39) varen op de Arese, een droge ladingschip van 135 bij 11,45 meter. Dochter Christina (19) woont in Zwijndrecht. Miranda vaart mee sinds het schip in 2009 in de vaart kwam. Daarvoor woonde ze met Christina aan de wal. Ze varen voor Interrijn, meestal cellulose van Terneuzen of Vlissingen naar Bazel en terug met containers, grind of maïs.
‘De Arese heeft een luxe keuken. Dus daar vermaak je je wel als kookliefhebber. Met Kerst komt de familie gezellig bij ons eten. Het wordt dit jaar geen kerstdiner maar een lopend buffet. We zijn met teveel voor een diner. Ik heb al een grote Serranoham gehaald met zo’n standaard erbij. Verder zijn het allemaal leuke hapjes en anderen maken ook gerechten en nemen die mee en voor de wijn wordt ook gezorgd. Er is genoeg voor iedereen. Het diner uit het recept heb ik al eens met Kerst klaargemaakt. Erg lekker.’
Stoomoven
‘Ik houd erg van koken. We hebben een stoomoven, helemaal geweldig. Ik heb eerst zelf 2 maanden geprutst met dat ding en ging daarna een lange dag naar cursus, die zat bij de prijs in. Sindsdien kan ik er mee lezen en schrijven en maak ik er bijna alles in klaar. Onze vrienden worden af en toe gek van ons. "Zeker weer uit de stoomoven", zeggen ze dan. Ik vind alles even lekker. Ik stoom er bijvoorbeeld mosselen in, die zijn na 12 minuten klaar en heel goed van smaak. Risotto maak ik er ook in. Normaal blijf je daar een half uur lang steeds in roeren, maar in een stoomoven hoeft dat niet, het gaat vanzelf.’
Verwesterd
Aan boord van de Arese werkt een Filippijnse matroos. ‘Hij is 7 of 7,5 maanden aan boord en gaat dan 2 maanden naar huis. Dan varen we met invallers, of met familie of met een ingehuurde matroos. Hij eet een à twee keer per week bij ons. Je leeft met zijn drieën aan boord en het moet wel gezellig blijven. Hij moet zich ook een beetje thuis voelen. Hij is verwesterd en eet gewoon met de pot mee. Als hij alleen eet is het veel rijst en ook veel zoete gerechten.’