Wat eten we vandaag? Lekkere roerbakschotels

‘We eten heel vaak roerbakschotels. Rijst met oosterse groenten en een mix erdoor. Kip tandoori of kip curry, uit een pot Chicken Tonight bijvoorbeeld. Gemakkelijk en lekker. Volgens mij eten heel veel mensen dat aan boord, tenminste dat hoor ik vaak om me heen. Meestal doe ik er sperziebonen door. We eten heel veel sperziebonen. Dat is de enige groente die ik lekker vind, uit een pot of blik. Andere groentes zijn vaak zo smakeloos en slap. Verder eten we vaak spaghetti of macaroni met een sausmix. Aardappels eigenlijk bijna nooit.’

Domenique en Richard

RECEPT

Kip met cajunkruiden van Domenique

Ingrediënten voor 3 personen

2 kopjes pandanrijst
2 kipfilets in blokjes
sperziebonen (vers of halve liter blik)
champignons (een bakje verse of een blikje)
blikje mais
zout en peper, cajunkruiden, fles curryketchup (Hela of ander merk), maggi, beetje bakboter

Kruid de kip met zout, peper, cajunkruiden en maggi. Bak de kip aan in een beetje boter en doe de groentes erdoor. Dan de rijst toevoegen en een liter water. Aan de kook brengen en alles een kwartiertje laten koken. Als alles klaar is een scheut curryketchup erdoor roeren. ‘Dit vinden wij heel lekker. Ik maakte het een keer toen ik alles wat er in huis was door elkaar deed en dat werd dit gerecht. Puur toeval dus. Maar sindsdien eten we het regelmatig.’

Domenique van der Veen (18) en Richard Schreuder (21) varen sinds kort samen op de Undine II van 63 meter met matroos Ramon Veldwijk (21).  ‘We hebben elkaar 23 oktober 2009 ontmoet op de bruiloft van mijn broer Stefan’, zegt Domenique. ‘Het was liefde op het eerste gezicht.’
De Undine II vaart steeds hetzelfde rondje met split van Dortmund naar Deventer. ‘Maandagmorgen vertrekken we uit Deventer, dinsdagavond laat zijn we in Dortmund. De volgende ochtend om zes uur laden en dan weer terug. Met laden en lossen erbij doen we één rondje per week. In het weekeinde zijn we vrij.
‘We doen in het weekeinde boodschappen in Deventer. We kopen dan bij de Lidl of de Jumbo voor een hele week, waaronder verse groentes voor een paar dagen. In het weekeinde halen we vaak een patatje. We moeten dan altijd zoveel dingen doen dat we er amper aantoe komen om te koken. Dingen kopen, op familiebezoek, vanalles, het weekeinde is altijd zo om.’

Witte bolletjes

‘We eten ’s middags altijd warm. ’s Avonds liggen we vaak rond etenstijd in de sluis en dan is het niet zo handig om te eten. ’s Morgens eten we vaste prik witte bolletjes van de supermarkt, dat vinden we lekker. Met ham, kaas, boterhamworst en vruchtenhagel. ’s Avonds eten we boterhammen, wit casinobrood uit de vriezer. Af en toe met een eitje erbij.
‘We eten eigenlijk nooit afhaalmaaltijden en we gaan ook niet vaak uit eten. In Duitsland al helemaal niet, omdat we daar altijd heel kort zijn.
‘Overdag snoepen we veel. Ik ben van de drop en de winegums, Richard is van de gevulde koeken, de kano’s en de appelkoeken.’

Heerlijk bestaan

‘Ik vind varen heel erg leuk. Het is een heerlijk bestaan. Voordat we op dit schip kwamen, hebben we een tijdje los werk gedaan, dat vond ik helemaal schitterend, elke keer op een andere plek. We varen nu altijd hetzelfde rondje en dat is natuurlijk saaier. We varen nu op procentenbasis, maar we dromen van een eigen schip. Dan kunnen we gezellig met zijn tweetjes verre reizen doen. Nu nog niet, want het gaat te slecht, maar onze tijd komt nog wel. Een beetje vastigheid is ook wel leuk, nu het niet zo goed gaat in het losse werk.
‘Voor onze leeftijd hebben we een vrij goed inkomen, ik denk dat we wel twee keer zoveel verdienen als in een normale baan. Ik heb er geen spijt van gehad dat ik ben gaan varen. Ik kom helemaal niet uit de vaart. Ik woonde in Almere en was bezig met de opleiding voor directiesecretaresse. En nu woon ik aan boord en studeer ik voor matroos, iets heel anders. Ik heb begin augustus mijn eerste twee examens gedaan. Ik vind de lesstof gemakkelijk, tot nu toe.
‘Onze matroos is een klasgenoot van Richard. Hij was net ontslagen toen wij een matroos nodig hadden. Als ik mijn papieren heb, willen we met zijn tweeën gaan varen. Met een matroos is er toch een stukje privacy weg.’

Wat eten we vandaag? Lekkere roerbakschotels | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? Lekkere roerbakschotels

‘We eten heel vaak roerbakschotels. Rijst met oosterse groenten en een mix erdoor. Kip tandoori of kip curry, uit een pot Chicken Tonight bijvoorbeeld. Gemakkelijk en lekker. Volgens mij eten heel veel mensen dat aan boord, tenminste dat hoor ik vaak om me heen. Meestal doe ik er sperziebonen door. We eten heel veel sperziebonen. Dat is de enige groente die ik lekker vind, uit een pot of blik. Andere groentes zijn vaak zo smakeloos en slap. Verder eten we vaak spaghetti of macaroni met een sausmix. Aardappels eigenlijk bijna nooit.’

Domenique en Richard

RECEPT

Kip met cajunkruiden van Domenique

Ingrediënten voor 3 personen

2 kopjes pandanrijst
2 kipfilets in blokjes
sperziebonen (vers of halve liter blik)
champignons (een bakje verse of een blikje)
blikje mais
zout en peper, cajunkruiden, fles curryketchup (Hela of ander merk), maggi, beetje bakboter

Kruid de kip met zout, peper, cajunkruiden en maggi. Bak de kip aan in een beetje boter en doe de groentes erdoor. Dan de rijst toevoegen en een liter water. Aan de kook brengen en alles een kwartiertje laten koken. Als alles klaar is een scheut curryketchup erdoor roeren. ‘Dit vinden wij heel lekker. Ik maakte het een keer toen ik alles wat er in huis was door elkaar deed en dat werd dit gerecht. Puur toeval dus. Maar sindsdien eten we het regelmatig.’

Domenique van der Veen (18) en Richard Schreuder (21) varen sinds kort samen op de Undine II van 63 meter met matroos Ramon Veldwijk (21).  ‘We hebben elkaar 23 oktober 2009 ontmoet op de bruiloft van mijn broer Stefan’, zegt Domenique. ‘Het was liefde op het eerste gezicht.’
De Undine II vaart steeds hetzelfde rondje met split van Dortmund naar Deventer. ‘Maandagmorgen vertrekken we uit Deventer, dinsdagavond laat zijn we in Dortmund. De volgende ochtend om zes uur laden en dan weer terug. Met laden en lossen erbij doen we één rondje per week. In het weekeinde zijn we vrij.
‘We doen in het weekeinde boodschappen in Deventer. We kopen dan bij de Lidl of de Jumbo voor een hele week, waaronder verse groentes voor een paar dagen. In het weekeinde halen we vaak een patatje. We moeten dan altijd zoveel dingen doen dat we er amper aantoe komen om te koken. Dingen kopen, op familiebezoek, vanalles, het weekeinde is altijd zo om.’

Witte bolletjes

‘We eten ’s middags altijd warm. ’s Avonds liggen we vaak rond etenstijd in de sluis en dan is het niet zo handig om te eten. ’s Morgens eten we vaste prik witte bolletjes van de supermarkt, dat vinden we lekker. Met ham, kaas, boterhamworst en vruchtenhagel. ’s Avonds eten we boterhammen, wit casinobrood uit de vriezer. Af en toe met een eitje erbij.
‘We eten eigenlijk nooit afhaalmaaltijden en we gaan ook niet vaak uit eten. In Duitsland al helemaal niet, omdat we daar altijd heel kort zijn.
‘Overdag snoepen we veel. Ik ben van de drop en de winegums, Richard is van de gevulde koeken, de kano’s en de appelkoeken.’

Heerlijk bestaan

‘Ik vind varen heel erg leuk. Het is een heerlijk bestaan. Voordat we op dit schip kwamen, hebben we een tijdje los werk gedaan, dat vond ik helemaal schitterend, elke keer op een andere plek. We varen nu altijd hetzelfde rondje en dat is natuurlijk saaier. We varen nu op procentenbasis, maar we dromen van een eigen schip. Dan kunnen we gezellig met zijn tweetjes verre reizen doen. Nu nog niet, want het gaat te slecht, maar onze tijd komt nog wel. Een beetje vastigheid is ook wel leuk, nu het niet zo goed gaat in het losse werk.
‘Voor onze leeftijd hebben we een vrij goed inkomen, ik denk dat we wel twee keer zoveel verdienen als in een normale baan. Ik heb er geen spijt van gehad dat ik ben gaan varen. Ik kom helemaal niet uit de vaart. Ik woonde in Almere en was bezig met de opleiding voor directiesecretaresse. En nu woon ik aan boord en studeer ik voor matroos, iets heel anders. Ik heb begin augustus mijn eerste twee examens gedaan. Ik vind de lesstof gemakkelijk, tot nu toe.
‘Onze matroos is een klasgenoot van Richard. Hij was net ontslagen toen wij een matroos nodig hadden. Als ik mijn papieren heb, willen we met zijn tweeën gaan varen. Met een matroos is er toch een stukje privacy weg.’