RECEPT
Bihoun Kuah van Any
Het gerecht (voor vier personen) bestaat uit mihoen, kipfilet in ketjap manis en een lichte kippensoep. Any maakt meestal een grotere hoeveelheid kippensoep (minimaal 2 liter) omdat deze in meerdere gerechten gebruikt wordt. Begin met het bereiden van de kippensoep en vervolgens de kip ketjap.
Na het koken van de miehoen moet het gerecht meteen opgediend worden.
Kippensoep
1 kippenborststuk, in 3 stukken gedeeld
1 liter water
1/2 eetlepel zout
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olijfolieBreng het water aan de kook. Fruit de knoflook in de olijfolie. Voeg de kip toe en bak deze lichtbruin. Doe de gebakken kip in het kokende water samen met het zout. Laat 20 minuten koken.
Ketjap Ayam met champignons
2 kipfilets in stukjes
1 bakje champignons
5 eetlepels ketjap manis (zoet)
½ theelepel zout
½ theelepel peper
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olijfolieFruit de knoflook in twee eetlepels olijfolie. Voeg de kipfilet toe en bak die gaar. Voeg peper en zout, ketjap manis en een klein beetje water toe.
Voeg de champignons toe en laat het mengsel circa 3 minuten doorbakken.
Miehoen
400 gram mihoen (rice vermicelli, toko of eventueel supermarkt)
15 gram prei, klein gesneden
100 gram taugé
100 gram paksoi, klein gesnedenKook de mihoen in ruim water tot deze zacht wordt. Kook tegelijkertijd de paksoi en taugé circa 2 minuten. Let op dat de groente knapperig blijft.
Serveren
Gebruik grote soepkommen. Verdeel de mihoen over de soepkommen en doe er een beetje zout en peper over. Doe de paksoi en taugé bij de mihoen en doe de prei er bovenop. Schep daarna het kippenmengsel op de mihoen. Doe tot slot de kippensoep erbij, tot de soepkom ongeveer 2/3 met soep is gevuld.Selamat makan!
(Indonesisch voor eet smakelijk!)
‘We zijn nog ouderwets’, zegt Harm. ‘We hebben voor ons huwelijk niet samengewoond. Any is net als ik protestants-christelijk, dus dat sluit goed aan. Om het te vieren dat ze nu in Nederland is, zijn we vorig weekend samen naar Antwerpen geweest.
‘Any houdt van aardappels’, zegt Harm. ‘Ze vindt het helemaal geen probleem aardappels, vlees en groente klaar te maken en dat gaat haar ook heel goed af.’
‘Ik maak aardappels met kip of varkensvlees’, zegt Any, ‘en maak er boontjes of Chinese kool of zoiets bij en als toetje eten we vaak vla.’
‘We eten ongeveer de helft van de tijd Nederlands en de andere helft Indonesisch’, zegt Harm.
‘Maar we eten ook regelmatig pasta. Onze matrozen eten met ons mee en vinden het lekker wat ze kookt. En ik houd ook van Indonesisch eten. Any kookt ook erg lekker. Het personeel is dol op de tempé. Dat is een soort blok van sojabonen en dat koopt ze in de toko. Ze snijdt dat aan plakjes en doopt die in water met een beetje zout. Dan gaat het door bloem en dan wordt het gefrituurd in zonnebloemolie tot de plakjes goudbruin zijn. Je kunt het bij de maaltijd eten, maar ook als snack. Erg lekker.’
Het bevalt Any in Nederland. Ze vindt het schip mooi en is, als ze beter Nederlands spreekt, van plan haar dienstboekje aan te vragen. Ze haalt alle Indonesische ingrediënten bij Toko Asia in Utrecht. ‘Daar hebben ze alles wat ik nodig heb.’
Any was vorig jaar al drie maanden bij Harm om beter kennis met elkaar te maken. ‘Toen zijn we aan boord geweest, dus ze wist wat voor soort leven ze hier ging krijgen. Maar we zijn in die tijd ook op vakantie geweest. Het beviel zo goed samen dat we besloten te trouwen. Sinds vorige week zijn we eigenlijk aan onze wittebroodsweken begonnen. Na het huwelijk in februari zijn we op huwelijksreis naar Hongkong geweest en daarna ben ik alleen terug naar Nederland gegaan, omdat haar visum nog niet rond was.
‘We zijn nu bezig met het aanvragen van de verblijfsvergunning. Ze heeft in Jakarta al een inburgeringscursus gedaan. Als ze een verblijfsvergunning krijgt, geldt die voor één jaar en daarna kan die worden verlengd. Pas na vijf jaar krijgt ze een definitieve verblijfsvergunning. Een heel gedoe, maar we hebben het er voor over.’
Harm en Any varen met de Antonie van 110 bij 11,40 meter voor de NPRC in de Akzo-zoutpendel tussen Delfzijl en Rotterdam.