RECEPT
Frambozentrifle Zeldenrust
Ingrediënten voor 4 personen:
4 eierkoeken
frambozensiroop
pot halfvolle vanillekwark (Mona, 450 gram)
frambozen (300 gram, ontdooid, pakje uit de diepvries)
slagroom (125 milliliter)‘Drenk de in stukjes gebroken eierkoeken in de frambozensiroop. Bouw de trifle op in een schaal en begin met een laag eierkoek. Dan de kwark, daarna de frambozen en dan de slagroom. Je kunt het zo groot of klein maken als je wilt. Dit is een feestelijk toetje, ik maak het op feestdagen. De kinderen zijn er dol op en wij vinden het ook heel lekker.’
Door
Marja de Vet
‘Ik kook dus vrij vaak twee potjes. Dan maak ik bijvoorbeeld een witlofschotel en krijgt Nico gewone aardappels met witlof. Maar ik kook ook wel vaak iets extra’s voor de kinderen. Ze moeten op het internaat al de hele week eten wat de pot schaft. In het weekeinde eten we wat de kinderen lekker vinden. Als we bijvoorbeeld worteltjes of bloemkool eten, dan maak ik er een lekkere sla bij. De één lust dat niet, de ander vindt het heerlijk.’
Janny en Nico Stam, allebei niet afkomstig uit de binnenvaart, varen met hun paar jaar oude schip van 86 bij 11,45 meter zand en grind voor een vaste bevrachter. Af en toe zit er een reisje met containers tussen. ‘We hebben deze maat gekozen omdat we het met z’n tweeën kunnen doen. We varen meestal binnenlands, maar af en toe ook wel op de Rijn. Nu hebben we een stageloper aan boord.’
Dienblad
Hun 6 kinderen zijn tussen de 8 en 28 jaar oud. ‘Eén is er getrouwd, 2 hebben inmiddels een eigen flatje en er zitten er 3 op het internaat in Krimpen aan den IJssel. We hebben zelf geen woning aan de wal.’
Net als vrijwel iedereen in de binnenvaart, begint de familie Stam met ontbijt met thee. Om 10 uur is het koffietijd en om half 1 wordt warm gegeten. ‘Als het niet uitkomt met de vaart, eten we wat later of eventueel ’s avonds, maar liever niet. Als we niet varen eten we beneden, ander kom ik met het dienblad boven. Gelukkig varen we niet vaak containers, want het is geen pretje om het eten zo hoog te moeten brengen. Onze stagiaire van net 17 eet zijn ontbijt voorop, de rest van de dag eet hij met ons mee. Het is een dankbare eter, hij vindt alles lekker.’
Frituurdag
In het weekeinde komen de jongste drie kinderen altijd aan boord. ‘En als we dichtbij liggen, komen de twee oudere kinderen ook. We hebben de kinderen nog nooit een heel weekeinde op het internaat gelaten. Ons schip is ingericht op het grote gezin. Zo hebben we drie bedden voorop. We hebben zelfs nog een logeerkamer voor de aanhang. Ik haal en breng de kinderen en doe onderweg meestal de grote boodschappen. Zaterdag mogen de kinderen kiezen wat er wordt gegeten. Vaak is het lasagne. Op zondag is het bij ons altijd frituurdag. We beginnen dan met een zelfgetrokken tomatensoepje. Dat vinden wij allemaal lekker. Dat maak ik van soepvlees en een soepbot. Er gaat een pakje gezeefde tomaten door en fijngesneden groente en gehaktballetjes. Daarna eten we friet, met een snackje of met een stukje vlees. En vaste prik op zondag is ijs toe.
De keuken aan boord van de Zeldenrust is standaard. ‘Het enige wat we wel groot hebben is de kookplaat met vijf pitten, maar die hebben we ook wel nodig. Net als een grote koele kast, een voorraadkast van 2 bij 1 meter die op 9 of 10 graden staat. Ik zou niet meer zonder kunnen, daar ben ik echt heel blij mee.‘