Wat eten we vandaag? Frans-Algerijnse couscous

‘Ik houd van koken, vooral van uitgebreid koken, wij zijn echte Bourgondiërs’, zegt Diana de Vries (41) die met haar man Ron op de Ed-Ron, een 80-meter schip, vaart. ‘En dat heb ik van mijn moeder, bij mijn ouders was het ook altijd de zoete inval aan boord. Wij waren vroeger thuis met vijf kinderen en een paar bordjes erbij was nooit een probleem.’

Wat eten we vandaag? Frans-Algerijnse couscous

RECEPT
Couscous van Diana

Ingrediënten voor 8 personen
2 paprika’s, 1 aubergine, 1 courgette, 2 grote uien, 1 prei, 1 flinke winterwortel, 4 tomaten, verse bladselderij, 1 pastinaak, groot blik kikkererwten.
6 tot 8 kipkarbonades, 1,5 kilo niet te vette schouderkarbonade (‘eigenlijk moeten er lamskoteletjes in, maar wij houden niet van lam’).
Tube harissa, verse knoflook, peper, zout, tomatenpuree, bouillon, bakboter. Twee pakken couscous en roomboter.

Halveer de karbonades, bestrooi met zout en peper en bak het vlees in een hele grote pan aan alle kanten bruin in boter. Haal het vlees uit de pan en doe de grofgesneden groenten in het vleesnat en roerbak het even, een paar teentjes knoflook erdoorheen persen en een beetje harissa erdoor doen. Dan het vlees erbovenop leggen en het geheel gaar sudderen. Daarbij maak ik apart een pikante saus van een teentje uitgeperste knoflook, harissa, een blikje tomatenpuree, en uien. Alles even laten pruttelen en verdunnen met bouillon.
De couscous moet worden geweld in kokend water. Daarna laten rusten en losroeren met een flinke klont roomboter.

Door

Marja de Vet

Het recept van de couscous heeft Diana van haar moeder. ‘Mijn ouders voeren vroeger veel op Noord-Frankrijk met de spits Iduna. Ze heeft dit recept ooit van een Fransman gekregen en hij had het weer van een Algerijn. Ik kan me nog veel herinneren van toen. Door de tunnels varen, het mooie weer, het vissen op rivierkreeftjes. Als meisje van vier haalde ik al stokbrood. Ik zie me nog lopen langs het jaagpad, heerlijk vond ik dat. Het was een zeer vreedzame tijd, waar ik heel positief op terugkijk.

‘Mijn man houd niet van aardappelen, maar ik wel. Door de week wisselen we het meestal een beetje af. Ik maak vaak kip tandoori en dat soort spul met van die kant-en-klaarmixen. In het weekeinde kook ik uitgebreider. Zaterdag is het meestal wel een normaal potje, maar ook gourmetten met de kinderen. Dat vinden we gezellig. Zondag eten we op z’n lekkerst. Heel vaak zelfgemaakte frietjes met een lekker biefstukje en dan per se Belse mayonaise erbij. Als we in België zijn sla ik daar altijd veel grote potten van in, van Devos Lemmens. Die is zó lekker. Dat is toch mijn Zeeuwse inborst.

’s Avonds wordt gewoon brood gegeten. ‘Maar mijn man is een verwend mannetje. Als het alleen brood met beleg is waar ik mee boven kom, legt hij het vaak na een paar happen al weg. Hij wil er eigenlijk altijd wat lekkers bij, zoals een soepje, een eitje of een paar frikandelletjes.
‘Op zondag proberen we niet te varen, tenzij het echt moet. We nemen het er dan van. Lekker ontbijten. Zelf broodjes bakken, een gekookt of gebakken eitje erbij, jus d’orange en koffie en gezellig lang aan tafel.’

Veel gasten

‘Ik houd net als mijn moeder van uitgebreid koken, van grote potten. Het gaat mij maar om één ding: als de mensen bij ons aan tafel zitten en ik heb mijn best gedaan, dan hoop ik dat het smaakt.
‘Een etentje voor 12 of 14 man, daar geniet ik van en dat vind ik leuk om te doen. Ik heb ook heel veel recepten van mijn moeder overgenomen. Garnalenkroketjes maak ik zelf en dan is er nog "kip op stukjes", ook een familieklassieker. Dat is een gerecht met stukken kip en champignons met zelfgemaakte roomsaus, heerlijk.’

Ook op de Ed-Ron eten vaak gasten mee. ‘Ik grijp elke kans aan om het gezellig te hebben. We varen nu 20 jaar en in het begin kwam het regelmatig voor dat we met wat collega-schippers om vier uur afspraken voor een borreltje, samen avondeten en daarna koffie. Maar dat kwam er de laatste jaren bijna niet meer van. Die jaren waren qua portemonnee interessant, maar qua sociaal leven niet. En ik mis dat. Zodra het maar even kan, nodig ik vrienden uit en gaan we eten. Ik kook niet altijd zelf hoor, soms halen we ook een lekkere Chinese rijsttafel.’

Lekkere dingetjes

‘Het is misschien raar gezegd, maar nu we vaker zonder werk zitten, hebben we tenminste tijd om elkaar weer eens op te zoeken. Ik trek mijn kerel gewoon mee, als je de kans krijgt en je ligt toch stil, maak er dan wat van. Een paar weken geleden lagen we al twee dagen leeg in de Moerdijk en er was ook geen vooruitzicht op werk. Toen zijn we in de Volkerak bij vrienden aan boord gestapt met een grote tas met lekkere dingetjes, wijn en cola. We zijn met ze meegevaren naar Antwerpen.
Zij hebben een groter schip dan wij en we konden blijven slapen. Plek genoeg. We hebben gezellig gegeten, geborreld en bijgepraat. In het weekend zijn we ook gebleven en kwamen alle kinderen er ook bij. We zijn zaterdag met z’n allen naar de bioscoop geweest in Antwerpen.’

Dochter Tessa (17) en zoon Richard (14) zitten op het internaat in Lemmer. Diana komt van Terneuzen, Ron uit Lemmer. ‘Ons leven speelt zich veel rond Lemmer af, vanwege de kinderen. We hebben hier ook een grote vriendenclub. En mijn schoonfamilie woont in Lemmer en ook nog een zus van me. Bij de rest van mijn familie kom ik helaas niet zo veel. Ze wonen zo ver weg.’
De familie De Vries vaart meestal van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen richting Oldenburg en Bremen. ‘Meestal met veevoer heen en terug met rollen of wat er maar is.’

Wat eten we vandaag? Frans-Algerijnse couscous | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? Frans-Algerijnse couscous

‘Ik houd van koken, vooral van uitgebreid koken, wij zijn echte Bourgondiërs’, zegt Diana de Vries (41) die met haar man Ron op de Ed-Ron, een 80-meter schip, vaart. ‘En dat heb ik van mijn moeder, bij mijn ouders was het ook altijd de zoete inval aan boord. Wij waren vroeger thuis met vijf kinderen en een paar bordjes erbij was nooit een probleem.’

Wat eten we vandaag? Frans-Algerijnse couscous

RECEPT
Couscous van Diana

Ingrediënten voor 8 personen
2 paprika’s, 1 aubergine, 1 courgette, 2 grote uien, 1 prei, 1 flinke winterwortel, 4 tomaten, verse bladselderij, 1 pastinaak, groot blik kikkererwten.
6 tot 8 kipkarbonades, 1,5 kilo niet te vette schouderkarbonade (‘eigenlijk moeten er lamskoteletjes in, maar wij houden niet van lam’).
Tube harissa, verse knoflook, peper, zout, tomatenpuree, bouillon, bakboter. Twee pakken couscous en roomboter.

Halveer de karbonades, bestrooi met zout en peper en bak het vlees in een hele grote pan aan alle kanten bruin in boter. Haal het vlees uit de pan en doe de grofgesneden groenten in het vleesnat en roerbak het even, een paar teentjes knoflook erdoorheen persen en een beetje harissa erdoor doen. Dan het vlees erbovenop leggen en het geheel gaar sudderen. Daarbij maak ik apart een pikante saus van een teentje uitgeperste knoflook, harissa, een blikje tomatenpuree, en uien. Alles even laten pruttelen en verdunnen met bouillon.
De couscous moet worden geweld in kokend water. Daarna laten rusten en losroeren met een flinke klont roomboter.

Door

Marja de Vet

Het recept van de couscous heeft Diana van haar moeder. ‘Mijn ouders voeren vroeger veel op Noord-Frankrijk met de spits Iduna. Ze heeft dit recept ooit van een Fransman gekregen en hij had het weer van een Algerijn. Ik kan me nog veel herinneren van toen. Door de tunnels varen, het mooie weer, het vissen op rivierkreeftjes. Als meisje van vier haalde ik al stokbrood. Ik zie me nog lopen langs het jaagpad, heerlijk vond ik dat. Het was een zeer vreedzame tijd, waar ik heel positief op terugkijk.

‘Mijn man houd niet van aardappelen, maar ik wel. Door de week wisselen we het meestal een beetje af. Ik maak vaak kip tandoori en dat soort spul met van die kant-en-klaarmixen. In het weekeinde kook ik uitgebreider. Zaterdag is het meestal wel een normaal potje, maar ook gourmetten met de kinderen. Dat vinden we gezellig. Zondag eten we op z’n lekkerst. Heel vaak zelfgemaakte frietjes met een lekker biefstukje en dan per se Belse mayonaise erbij. Als we in België zijn sla ik daar altijd veel grote potten van in, van Devos Lemmens. Die is zó lekker. Dat is toch mijn Zeeuwse inborst.

’s Avonds wordt gewoon brood gegeten. ‘Maar mijn man is een verwend mannetje. Als het alleen brood met beleg is waar ik mee boven kom, legt hij het vaak na een paar happen al weg. Hij wil er eigenlijk altijd wat lekkers bij, zoals een soepje, een eitje of een paar frikandelletjes.
‘Op zondag proberen we niet te varen, tenzij het echt moet. We nemen het er dan van. Lekker ontbijten. Zelf broodjes bakken, een gekookt of gebakken eitje erbij, jus d’orange en koffie en gezellig lang aan tafel.’

Veel gasten

‘Ik houd net als mijn moeder van uitgebreid koken, van grote potten. Het gaat mij maar om één ding: als de mensen bij ons aan tafel zitten en ik heb mijn best gedaan, dan hoop ik dat het smaakt.
‘Een etentje voor 12 of 14 man, daar geniet ik van en dat vind ik leuk om te doen. Ik heb ook heel veel recepten van mijn moeder overgenomen. Garnalenkroketjes maak ik zelf en dan is er nog "kip op stukjes", ook een familieklassieker. Dat is een gerecht met stukken kip en champignons met zelfgemaakte roomsaus, heerlijk.’

Ook op de Ed-Ron eten vaak gasten mee. ‘Ik grijp elke kans aan om het gezellig te hebben. We varen nu 20 jaar en in het begin kwam het regelmatig voor dat we met wat collega-schippers om vier uur afspraken voor een borreltje, samen avondeten en daarna koffie. Maar dat kwam er de laatste jaren bijna niet meer van. Die jaren waren qua portemonnee interessant, maar qua sociaal leven niet. En ik mis dat. Zodra het maar even kan, nodig ik vrienden uit en gaan we eten. Ik kook niet altijd zelf hoor, soms halen we ook een lekkere Chinese rijsttafel.’

Lekkere dingetjes

‘Het is misschien raar gezegd, maar nu we vaker zonder werk zitten, hebben we tenminste tijd om elkaar weer eens op te zoeken. Ik trek mijn kerel gewoon mee, als je de kans krijgt en je ligt toch stil, maak er dan wat van. Een paar weken geleden lagen we al twee dagen leeg in de Moerdijk en er was ook geen vooruitzicht op werk. Toen zijn we in de Volkerak bij vrienden aan boord gestapt met een grote tas met lekkere dingetjes, wijn en cola. We zijn met ze meegevaren naar Antwerpen.
Zij hebben een groter schip dan wij en we konden blijven slapen. Plek genoeg. We hebben gezellig gegeten, geborreld en bijgepraat. In het weekend zijn we ook gebleven en kwamen alle kinderen er ook bij. We zijn zaterdag met z’n allen naar de bioscoop geweest in Antwerpen.’

Dochter Tessa (17) en zoon Richard (14) zitten op het internaat in Lemmer. Diana komt van Terneuzen, Ron uit Lemmer. ‘Ons leven speelt zich veel rond Lemmer af, vanwege de kinderen. We hebben hier ook een grote vriendenclub. En mijn schoonfamilie woont in Lemmer en ook nog een zus van me. Bij de rest van mijn familie kom ik helaas niet zo veel. Ze wonen zo ver weg.’
De familie De Vries vaart meestal van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen richting Oldenburg en Bremen. ‘Meestal met veevoer heen en terug met rollen of wat er maar is.’