Wat eten we vandaag? Lasagne met champignons

Esther Hoogendoorn (20) vaart met haar man Leendert (24) op het ms Rialto, een kanaalschip van 84,50 meter. Het stel trouwde na vijf jaar verkering in mei 2009. Ze ontmoetten elkaar in een kroeg in Werkendam. ‘Het grappige is dat mijn zus Mirjam ook met een binnenvaartschipper is getrouwd. En dat terwijl onze familie helemaal niets met binnenvaart heeft.’

Wat eten we vandaag? Lasagne met champignons

RECEPT

Dit maakte mijn moeder vroeger al zo klaar en dit vinden we allebei heel erg lekker.

Pak Honig lasagnevellen
Honig lasagnesaus
250 gram gehakt
250 gram champignons

‘Het gehakt rul bakken. Een bakje champignons schoonmaken en in plakjes even meebakken en andere fijngesneden groente eventueel toevoegen. Dan de saus maken en erdoor doen en een ovenschaal in laagjes vullen. Bovenop een flinke laag geraspte kaas en dan drie kwartier in een op 180 graden voorverwarmde oven gaar bakken. Wij doen er champignons door, maar je kunt er eigenlijk allerlei soorten groenten door doen. Ik doe er meestal nog een stokbroodje bij.’

Door

Marja de Vet

Het jonge stel ligt in Linz te lossen. ‘We zijn voor het eerst zover van huis. Zolang we geen kinderen hebben, willen we graag overal heen om zoveel mogelijk van de wereld te zien. Later deze week gaan we door naar Hongarije om te laden en vervolgens gaan we lossen in Frouard.

‘Ik heb vrijdag hier in Linz boodschappen gedaan. Ik heb verschillende soorten melk gekocht en die hebben we nu getest. Morgen ga ik terug om van de goede halfvolle melk een voorraadje te kopen. En zo is het met alles in het buitenland, je moet beter zoeken maar je vind uiteindelijk wel wat je hebben wilt.

‘Wat ik heel lekker vind in buitenlandse supermarkten is dat ze de vleeswaren zelf snijden. Dat proef je. En groot voordeel is ook dat je overal maar een paar plakjes van hoeft te nemen. Wij zijn maar met zijn tweeën, normaal gesproken. En dan heb je liever 4 of 5 plakjes dan 100 gram.’

Broodbakmachine

‘Kaiserbolletjes vinden we heel erg lekker, die heb ik vanochtend nog gehaald. In Passau zit ook een bakker langs de kade, vorige week gingen we helaas net iets te vroeg weg. Want de winkel gaat pas om 7 uur open.

‘Een broodbakmachine heb ik ook. Daarmee bak ik brood als het op is. We gebruiken de bruinbroodmix van Koopmans. Je hoeft er alleen water bij te doen en het in de machine te gooien. Die kneedt alles. Het duurt alleen wel lang, al met al met het bakken erbij 3 uur. Maar het resultaat is dat we tussen de middag heerlijk warm brood hebben.’

Herkenbaar

‘We proberen vijf keer in de week verse groente te eten. Het is zo herkenbaar wat ik lees in deze rubriek. Wij beginnen ook altijd met sla en wat het eerst op moet. Een bloemkool bewaar je een tijdje.’

Behalve lasagne is cannelloni ook een lievelingsgerecht van Esther. ‘Ze hebben hier in Oostenrijk veel keus in deegwaren, ik zag heel veel soorten cannelloni. Ik maak dat met een potje Bertolli pastasaus. Je roerbakt gehakt en voegt groentes toe. Een paprika, champignons, een ui, een prei, wat je maar hebt. Met dat prutje vul je de cannelloni’s. Die leg je in een ovenschaal en dan gaat er kaas over.

‘Wraps van Honig vind ik ook erg lekker. Die maak ik met stukjes kipfilet en allerlei soorten groente. Daar gaat dan een wrapsausje over.
‘Ter voorbereiding van deze lange reis heb ik voor het eerst champignons ingevroren. Ik vroeg het de groenteboer en die zei dat het kon. Ik wil toch wat op voorraad hebben, voor straks in Hongarije. We hebben ze nog niet geproefd.’

Vouwfietsen

‘Afgelopen weekend zijn we een dagje naar Wenen geweest. Erg mooie stad. We proberen tussen het varen door zoveel mogelijk af te spreken met vrienden. En als we zaterdagavond ergens liggen, gaan we de stad in voor een frietje of een pizza. Ik vind het leuk dat je telkens in een nieuwe omgeving bent. We hebben met ons huwelijk twee vouwfietsen gekregen en die hebben we in de zomer veel gebruikt. Zaterdag om een uur of vier stoppen we en dan gaan we de wal op. We zijn zelfs een keer van Neuss naar Düsseldorf gefietst, maar terug zijn we met de metro gegaan, want het was heet en we waren behoorlijk verbrand.

‘Sporten en vriendinnen, dat mis ik het meest. Maar ik vind het wel een mooi leven. We zijn lekker vrij en hebben onze eigen spulletjes. Mijn oudere zus mis ik wel. We zien elkaar weinig. Vorig jaar op mijn verjaardag lagen ze vlakbij en kwamen langs. Het is wel heel gezellig dat je allebei vaart, we kunnen veel kletsen over wat we allemaal meemaken. Mijn ouders leven erg met ons mee. Ze weten zo langzamerhand wel hoe het eraan toegaat in de binnenvaart. Ze snapt dat wij niet altijd op verjaardagen kunnen zijn, maar wel ons best doen.
‘Eind april willen we naar Nederland. Ik moet dan examen doen voor schipper en we willen naar de verjaardag van mijn schoonmoeder.’

Wat eten we vandaag? Lasagne met champignons | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? Lasagne met champignons

Esther Hoogendoorn (20) vaart met haar man Leendert (24) op het ms Rialto, een kanaalschip van 84,50 meter. Het stel trouwde na vijf jaar verkering in mei 2009. Ze ontmoetten elkaar in een kroeg in Werkendam. ‘Het grappige is dat mijn zus Mirjam ook met een binnenvaartschipper is getrouwd. En dat terwijl onze familie helemaal niets met binnenvaart heeft.’

Wat eten we vandaag? Lasagne met champignons

RECEPT

Dit maakte mijn moeder vroeger al zo klaar en dit vinden we allebei heel erg lekker.

Pak Honig lasagnevellen
Honig lasagnesaus
250 gram gehakt
250 gram champignons

‘Het gehakt rul bakken. Een bakje champignons schoonmaken en in plakjes even meebakken en andere fijngesneden groente eventueel toevoegen. Dan de saus maken en erdoor doen en een ovenschaal in laagjes vullen. Bovenop een flinke laag geraspte kaas en dan drie kwartier in een op 180 graden voorverwarmde oven gaar bakken. Wij doen er champignons door, maar je kunt er eigenlijk allerlei soorten groenten door doen. Ik doe er meestal nog een stokbroodje bij.’

Door

Marja de Vet

Het jonge stel ligt in Linz te lossen. ‘We zijn voor het eerst zover van huis. Zolang we geen kinderen hebben, willen we graag overal heen om zoveel mogelijk van de wereld te zien. Later deze week gaan we door naar Hongarije om te laden en vervolgens gaan we lossen in Frouard.

‘Ik heb vrijdag hier in Linz boodschappen gedaan. Ik heb verschillende soorten melk gekocht en die hebben we nu getest. Morgen ga ik terug om van de goede halfvolle melk een voorraadje te kopen. En zo is het met alles in het buitenland, je moet beter zoeken maar je vind uiteindelijk wel wat je hebben wilt.

‘Wat ik heel lekker vind in buitenlandse supermarkten is dat ze de vleeswaren zelf snijden. Dat proef je. En groot voordeel is ook dat je overal maar een paar plakjes van hoeft te nemen. Wij zijn maar met zijn tweeën, normaal gesproken. En dan heb je liever 4 of 5 plakjes dan 100 gram.’

Broodbakmachine

‘Kaiserbolletjes vinden we heel erg lekker, die heb ik vanochtend nog gehaald. In Passau zit ook een bakker langs de kade, vorige week gingen we helaas net iets te vroeg weg. Want de winkel gaat pas om 7 uur open.

‘Een broodbakmachine heb ik ook. Daarmee bak ik brood als het op is. We gebruiken de bruinbroodmix van Koopmans. Je hoeft er alleen water bij te doen en het in de machine te gooien. Die kneedt alles. Het duurt alleen wel lang, al met al met het bakken erbij 3 uur. Maar het resultaat is dat we tussen de middag heerlijk warm brood hebben.’

Herkenbaar

‘We proberen vijf keer in de week verse groente te eten. Het is zo herkenbaar wat ik lees in deze rubriek. Wij beginnen ook altijd met sla en wat het eerst op moet. Een bloemkool bewaar je een tijdje.’

Behalve lasagne is cannelloni ook een lievelingsgerecht van Esther. ‘Ze hebben hier in Oostenrijk veel keus in deegwaren, ik zag heel veel soorten cannelloni. Ik maak dat met een potje Bertolli pastasaus. Je roerbakt gehakt en voegt groentes toe. Een paprika, champignons, een ui, een prei, wat je maar hebt. Met dat prutje vul je de cannelloni’s. Die leg je in een ovenschaal en dan gaat er kaas over.

‘Wraps van Honig vind ik ook erg lekker. Die maak ik met stukjes kipfilet en allerlei soorten groente. Daar gaat dan een wrapsausje over.
‘Ter voorbereiding van deze lange reis heb ik voor het eerst champignons ingevroren. Ik vroeg het de groenteboer en die zei dat het kon. Ik wil toch wat op voorraad hebben, voor straks in Hongarije. We hebben ze nog niet geproefd.’

Vouwfietsen

‘Afgelopen weekend zijn we een dagje naar Wenen geweest. Erg mooie stad. We proberen tussen het varen door zoveel mogelijk af te spreken met vrienden. En als we zaterdagavond ergens liggen, gaan we de stad in voor een frietje of een pizza. Ik vind het leuk dat je telkens in een nieuwe omgeving bent. We hebben met ons huwelijk twee vouwfietsen gekregen en die hebben we in de zomer veel gebruikt. Zaterdag om een uur of vier stoppen we en dan gaan we de wal op. We zijn zelfs een keer van Neuss naar Düsseldorf gefietst, maar terug zijn we met de metro gegaan, want het was heet en we waren behoorlijk verbrand.

‘Sporten en vriendinnen, dat mis ik het meest. Maar ik vind het wel een mooi leven. We zijn lekker vrij en hebben onze eigen spulletjes. Mijn oudere zus mis ik wel. We zien elkaar weinig. Vorig jaar op mijn verjaardag lagen ze vlakbij en kwamen langs. Het is wel heel gezellig dat je allebei vaart, we kunnen veel kletsen over wat we allemaal meemaken. Mijn ouders leven erg met ons mee. Ze weten zo langzamerhand wel hoe het eraan toegaat in de binnenvaart. Ze snapt dat wij niet altijd op verjaardagen kunnen zijn, maar wel ons best doen.
‘Eind april willen we naar Nederland. Ik moet dan examen doen voor schipper en we willen naar de verjaardag van mijn schoonmoeder.’