Nederland verwelkomt op 24 en 25 maart 58 wereldleiders en 5.000 delegatieleden in Den Haag tijdens de Nuclear Security Summit (NSS). Voor een goed verloop van deze conferentie – de grootste die ooit in Nederland is georganiseerd – worden beveiligingsmaatregelen genomen. Dit geldt ook voor een gedeelte van de Noordzee.
Beveiligingsmaatregelen
De beveiligingsmaatregelen zijn bedoeld om ordeverstoringen vanaf de zee te voorkomen en te handhaven gedurende de NSS. Concreet hebben de maatregelen tot doel de directe omgeving van hotels met NSS-gasten aan de kust van Scheveningen en Noordwijk te beveiligen.
Uitgangspunt bij de beveiligingsmaatregelen op zee en aan de kust is dat gedurende de NSS vrij gebruik van de Noordzee mogelijk is voor alle soorten gebruikers, mits dit de veiligheid van het evenement of de goede orde niet verstoort. Daarom kan vanaf één kilometer uit de kust de scheepvaart in principe normale doorgang vinden.
Beveiligd zeegebied
De territoriale zee tussen Zandvoort en Monster (de zandmotor) wordt aangemerkt als ‘beveiligd zeegebied’. Alle schepen/objecten in dit gebied zijn bij de politie bekend (schip, lading, bemanning en eigenaar).
Tijdens de NSS bevinden zich binnen het beveiligde zeegebied marine- en politieschepen. Deze monitoren het scheepvaartverkeer en onderhouden contact met de schepen die zich in dit gebied bevinden. Zo nodig geven de beveiligingseenheden aanwijzingen aan het scheepvaartverkeer of vinden er inspecties plaats.
Niet toegankelijk
In principe mag er voor de kust wel worden gevist en gevaren, maar niet binnen een strook van 1 kilometer uit de kust die loopt van Scheveningen tot Noordwijk. De haven van Scheveningen blijft wel bereikbaar. Voor de overige kustplaatsen gelden vooralsnog geen beperkingen.
De directie van United Fish Auctions, waar de visafslag van Scheveningen onderdeel van is, heeft besloten maandag en dinsdag de deuren van de visafslag dicht te houden en die dagen geen vis te veilen.
De scheepvaart wordt onder andere over de verhoogde paraatheid en de beperkingen geïnformeerd door middel van Berichten aan Zeevarenden. De scheepvaart wordt op verschillende manieren gevraagd hun medewerking te verlenen. Zo is het van belang de marifoon continue uit te luisteren. Zo kunnen de beveiligingseenheden contact leggen indien dit gewenst is. Verder wordt de scheepvaart gevraagd de aanwijzingen van de politie en marine in het beveiligde zeegebied op te volgen.
Binnenvaart
Om de delegaties veilig te vervoeren van Schiphol en Den Haag en weer terug, worden diverse wegen in de Randstad gedeeltelijk of geheel afgesloten, waaronder de A44. Tijdens de NSS worden de Kaagbrug (A44) en de Ringvaartspoorbrug van 23 maart 16.00 uur t/m 26 maart 5.58 uur niet bediend. Verder geldt voor alle bruggen over de Ringvaart van de Haarlemmermeer een beperkte bediening op 24 maart van 7.00 tot 12.00 uur en op 25 maart van 12.00 tot 20.00 uur. Onderdoorvaart blijft mogelijk. Incidenteel zal hier ook het onderdoorvarende verkeer tijdelijk worden stilgelegd.
Wegens de afsluitingen van wegen in de Randstad wordt op de niet-afgesloten wegen een grote verkeerdrukte verwacht. Om die reden worden veel bruggen in deze regio niet bediend, of op afwijkende tijden. Zo gaan een aantal bruggen op de Delftse Schie, Rijn Schiekanaal, Haagse Trekvliet, Oude Rijn en de Zijl op maandag en dinsdag een groot deel van de dag niet open. Onderdoorvaart is wel mogelijk. Waar mogelijk worden in de nachtelijke uren bruggen wel bediend om de scheepvaart doorgang te verlenen.
Ook voor andere bruggen in de regio gelden beperkingen. De scheepvaart wordt geadviseerd de actuele berichtgeving via de Berichten aan de Scheepvaart goed in de gaten te houden. Voor vragen over de maritieme beveiligingsmaatregelen kunt u contact opnemen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat via 0800-8002. Op www.vaarweginformatie.nl is meer informatie te vinden over de beperkingen. Kijk voor algemene informatie over de NSS op www.NSS2014.nl. Op www.vanAnaarBeter.nl staat informatie over de bereikbaarheid over de weg.