Marine

Koning neemt deel aan Strike Warrior op Zr.Ms. Van Amstel

Koning Willem-Alexander heeft een donderdag 24 oktober een bezoek gebracht aan de 160-koppige bemanning aan boord van het marineschip Zr.Ms. Van Amstel. Het multipurpose-fregat doet mee aan de grote NAVO-oefening Strike Warrior in Schotse wateren, waar ook een Amerikaans en Brits vliegdekschip aan meedoen. Het vlootverband SNMG1 bereidt zich voor op maritieme oorlogsvoering.

Koning Willem-Alexander verdiept zich in maritieme oorlogsvoering op de Amstel. Foto Koninklijke Marine

Belangrijkste doel van de Amstel is het opsporen en onschadelijk maken van vijandelijke onderzeeboten. ‘Want die kunnen ongezien en in een mum van tijd schade aanrichten aan schepen of infrastructuur op of in zee’, aldus de Marine.

In de commandocentrale kreeg de koning meer informatie over de grootschalige oefening. Hoewel onderzeebootbestrijding een specialiteit is van het schip en haar bemanning, stond de oefening Strike Warrior in het teken van dreiging van alle kanten: dus ook vanuit de lucht en vanaf land. ‘De koning kon zo meekijken hoe de commandocentrale bepaalt hoe wordt gereageerd op welke dreiging, waar dan ook vandaan.’

Tekst gaat verder onder foto

Koning Willem-Alexander in het controlecentrum van de Zr.Ms. Van Amstel.

Tijdens een ronde over het schip gaven militairen de koning uitleg over hun werkzaamheden. Willem-Alexander hielp zelf mee aan de bevoorrading op zee, door het schip op de juiste positie te manoeuvreren. Bovendien nam de koning deel aan verschillende oefeningen aan boord, zoals het uitvoeren van deurprocedures bij een brand, het stutten van gaten in het schip en gewondenzorg.

Internationale vloot

Ook het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter doet mee aan de oefening. Het schip is uitgerust om vijandelijke vliegtuigen, drones en raketten te detecteren en tegen te houden. De Britten hebben onder meer het vliegdekschip HMS Prince of Wales met bijbehorende taakgroep afgevaardigd. De Amerikanen doen mee met vliegdekschip USS Harry S. Truman, de kruiser USS Gettysburg en de torpedobootjagers USS Stout en USS Jason Dunham.

Strike Warrior duurt tot en met 27 oktober.

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer