Advies ICES

Pelagische vloot Noorwegen niet welkom in Ierse wateren

De Ierse visserijsector heeft opgeroepen Noorwegen te verbieden om in Ierse wateren te vissen. Aanleiding is het recente vangstadvies voor makreel. ICES adviseert namelijk een verlaging van 22% ten opzichte van 2024.

IERLAND wil NOREN bannen
De M-150-HQ Christina E uit het Noorse Fosnavåg is niet meer welkom in Ierse wateren. Foto Willem den Heijer

Reden van die verlaging is de voortdurende overschrijding van de makreel-TAC (Totaal Toegestane Vangst) door de pelagische vloot van Noorwegen en de Faeröer. Beide landen zijn geen lid van de EU en tot ongenoegen van de EU-kuststaten, hebben zij de laatste jaren eigen makreel-quota ingesteld. Daar is intensief op gevist.

Voor Ierland betekent de verlaging van 22% een mokerslag. De EU-lidstaat is als gevolg van de Brexit-deal al 26% van de makreellicentie kwijtgeraakt. Dit jaar is het de derde keer dat Ierland te maken heeft met een quotumverlaging. De Ierse producentenorganisatie IFPO verwacht in 2025 meer dan 10 miljoen euro te verliezen bij een volgende verlaging van het makreelquotum.

Overbevist

IFPO-directeur Aodh O’Donnell stelt dat elk Europees land de verantwoordelijkheid heeft om duurzaam te vissen en de bestanden gezond te houden. ‘De EU en de Ierse vloot hebben de gedeelde makreelbestanden duurzaam beheerd, maar het niet-EU-lid Noorwegen stelt al zeker drie jaar eenzijdige quota vast en overbevist tot wel 45% boven de aanbevolen niveaus.’

O’Donnell vindt het absurd dat Noorwegen het wetenschappelijke advies stelselmatig negeert en dat de EU er uiteindelijk niet in is geslaagd deze praktijken aan banden te leggen. ‘Ze doen dit ongestraft. Noorwegen en de Faeröer gaan ervan uit dat de EU hen geen sancties zal opleggen. Daarmee keurt de EU de overbevissing goed.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer