Oud

Grote havenkraan stort in bij in Taiwanese haven Keelung Port

Een STS-kraan is maandagmiddag 14 oktober rond 14:00 uur (lokale tijd) ingestort op Pier 20 van Keelung Port in Taiwan. Het incident gebeurde tijdens de levering van nieuwe kranen voor de China Container Terminal Corporation. De Chinese rederij bevestigde dat het ongeluk plaatsvond toen het Chinese vrachtschip Yuzhou Qi Hang tijdens het aanmeren tegen een bestaande walinstallatie aanvoer, waardoor de kraan instortte.

Een STS-kraan is maandagmiddag 14 oktober rond 14:00 uur (lokale tijd) ingestort op Pier 20 van Keelung Port in Taiwan. Foto Keelung Port

Beelden van het incident laten zien hoe de geladen STS-kraan op het schip de walinstallatie raakte tijdens het afmeren. De Yuzhou Qi Hang werd daarbij geassisteerd door een sleepboot en manoeuvreerde langzaam naar de kade toen de aanvaring plaatsvond. Op het moment van aankomst had het schip drie STS-kranen aan boord, die bestemd waren voor de West Coast Container Terminal.

Gelukkig waren er geen gewonden, hoewel er enkele mensen aanwezig waren in de buurt van de kraan. Volgens lokale media beperkte de schade zich tot vijf containers, waarop de kraan neerstortte. Lokale autoriteiten zijn inmiddels een onderzoek gestart naar de oorzaak van de aanvaring.

Oude kraan

China Container Terminal Corporation liet weten dat de oudere kraan, eigendom van het bedrijf, niet in gebruik was tijdens het incident en al klaarstond om vervangen te worden door de nieuw aangekochte kraan. Het bedrijf bevestigde dat alle beschadigde apparatuur en vracht volledig verzekerd zijn. De zaak wordt momenteel afgehandeld door verzekeraars en certificeringsinstanties.