Schade

Vaarroute Gouwe gestremd na aanvaring spoorbrug

De provincie Zuid-Holland noemt het problematisch dat het scheepvaartverkeer tot in ieder geval maandag 14 oktober niet over de rivier de Gouwe bij Alphen aan den Rijn kan. Vrijdagochtend werd een spoorbrug aangevaren door een droge-ladingschip met grind. De beweegbare spoorbrug is inmiddels gesloten waardoor de treinen er weer overheen kunnen, maar daardoor kan het scheepvaartverkeer er nu niet langs.

Aanvaring spoorbrug Alphen aan den Rijn
Het schip is vanmorgen tegen de spoorbrug bij Alphen aan den Rijn gevaren. Foto MediaTV

Hoelang de brug dicht blijft, is nog niet bekend. Eerst moet de schade aan de brug onderzocht worden en vervolgens ook hersteld worden, meldt een woordvoerder van ProRail.

Volgens een woordvoerder van de provincie wordt de brug normaal gesproken zo’n dertien keer per dag geopend. ‘En de Gouwe is een heel belangrijke vaarweg voor het vrachtverkeer’, zegt hij. ‘We hebben de vrachtterminal in Alphen aan den Rijn, en het is een drukbevaren route.’

Over de oorzaak van de aanvaring is nog niets bekend. De politie doet daar onderzoek naar. De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt dat de schade aan het schip meevalt.