Container gezonken

Binnenvaartschip ramt Willemsbrug, vijf containers gezonken

Het containerschip Nijmegen Max is vanochtend tegen de Willemsbrug gevaren. Daarbij zijn meerdere containers overboord gevallen en gezonken. Andere scheepvaart ondervindt geen hinder.

De containers die nog niet gezonken zijn worden geborgen. Foto AS Media

Rond 08:45 uur kwam het containerschip tegen de brug aan, vertelt een woordvoerder van het Havenbedrijf. Daarbij zijn meerdere containers te water geraakt. Deze zijn uiteindelijk allemaal gezonken. Er is een berger onderweg om de containers boven water te halen. Alle containers waren leeg. Het overige scheepvaartverkeer ondervindt geen hinder van de te water geraakte containers, stelt de woordvoerder. ‘Waar nodig passen we wel scheepvaartbegeleiding toe.’

In eerste instantie leek het erop dat er maar Ć©Ć©n container was gezonken, maar uiteindelijk liepen de andere vier lege containers vol en zijn ook deze gezonken. Havenbedrijf Rotterdam heeft alle vijf de containers gelokaliseerd. Wanneer de berger aan de slag gaat, is nog onduidelijk. Het Havenbedrijf en de Zeehavenpolitie doen onderzoek naar de oorzaak.

De gemeente Rotterdam onderzoekt momenteel de schade aan de brug, die lijkt mee te vallen. Wel is de sierverlichting beschadigd geraakt. Het 110 meter lange containerschip ligt nu afgemeerd aan het Noordereiland in Rotterdam. Er waren vier mensen aan boord, niemand is gewond geraakt. ‘We weten de toedracht nog niet, dus we willen nog geen commentaar geven’, laat Marnix Vos van Nedcargo, eigenaar van het schip, weten.

Tekst gaat verder onder de foto

Het binnenvaartschip ligt nu afgemeerd aan het Noordereiland. Foto Frits Loomeijer

Eerdere incidenten

Het is niet voor het eerst dat een binnenvaartschip de Willemsbrug ramt. Op 1 maart van dit jaar verloor de Monika Deymann containers toen het tegen de Willemsbrug aanvoer. Destijds sloegen drie containers overboord. In maart van 2022 voer er ook een containerschip tegen de Willemsbrug, toen vielen er twee containers overboord.