Wereldhavendagen

Spectaculaire reddingsoefening van bemanningsleden op brandende VT-tanker Valburg

De Wereldhavendagen Rotterdam zijn begonnen met een spectaculaire reddingsoefening aan boord van VT-tanker Valburg. In het scenario staat een deel van het schip in brand. Twee matrozen springen van boord springen om hun vege lijf te redden, ze worden gelukkig gered door de KNRM.

Reddingsoefening bij de tanker Valburg tijdens de Wereldhavendagen Rotterdam. Foto's Tessa Heerschop

Aan de wal was de tribune op de Wilhelminakade goed gevuld met een divers publiek. Niet alleen pubers die verplicht moesten opdagen van hun middelbare school, maar ook gezinnen met kleine kinderen (gelukkig stonden er dubbele hekken bij de kade, want geregeld ging er een dreumes door de tralies) en natuurlijk ouwe zeebonken.

Een man van 93 jaar oud wordt geïnterviewd door de presentatrice van de Wereldhavendagen. Hij vertelt kwiek: ‘Ik kom hier voor de mooie schepen en de mooie dames! Vroeger ging ik overal aan boord, maar nu moet ik een klein beetje opletten. Ik zit nog wel op boksen!’ En spontaan maakt hij een huppeltje, wat op applaus van het publiek kan rekenen. Zijn 15 minutes of fame worden verstoord door een luide scheepstoeter.

Tekst gaat verder onder foto

‘Ik kom voor de schepen en de vrouwen!’, vertelt een oude Rotterdammer aan een verslaggever.

Het publiek kijkt weer naar de tanker van VT. Oranje rook komt uit een compartiment aan boord. We horen hoe het havenbedrijf contact heeft met het schip en vraagt welke hulp nodig is.

Tekst gaat verder onder foto

Fictieve brand aan boord van de Valburg.

Om het schip heen scheren reddingsboten van de Dordtse KNRM. In het water liggen inmiddels twee drenkelingen die zij later zullen redden.

Tekst gaat verder onder foto

Dordtse reddingsmaatschappij scheert om de brandende tanker.

Aan boord moeten bemanningsleden gered worden door een helikopter van de Kustwacht, maar dat lukt niet. De helikopter heeft een technisch mankement. De show is er niet minder om, het is ontzettend gaaf om van zo dichtbij de helikopter met sneldraaiende rotorbladen boven het schip te zien.

Tekst gaat verder onder foto

De helikopter van de kustwacht boven de tanker.

Gezien de helikopter geen lijn kan uitgooien, redt uiteindelijk de Kitty Roosmalen Nepven van de KNRM Scheveningen de opvarenden. HEBO komt langszij met de CAT 7 en takelt het brandende compartiment van boord. De politie zal uiteindelijk onderzoek doen aan boord. Als dit een echte ramp geweest was.

Tekst gaat verder foto

Hebo helpt mee.

De Wereldhavendagen Rotterdam zijn vrijdag 6 september begonnen en duren nog tot en met zondag 8 september.