Extinction Rebellion

Activisten blokkeren opnieuw sluizen IJmuiden en verhinderen doorgang cruiseschip Serenade of the Seas

Demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) hebben zondag 18 augustus opnieuw de sluizen bij IJmuiden geblokkeerd. Het ging om zowel de Noordersluis als Zeesluis IJmuiden. Op een livestream was ’s ochtends al te zien dat een paar mensen zich had vastgemaakt aan de sluisdeuren en zo de passage van een cruiseschip tegenhielden.

Activisten van XR blokkeren een cruiseschip. Foto X @NLRebellion

De groep die slechts uit enkele mensen bestond, hield het cruiseschip Serenade of the Seas tegen en later ook een olietanker. In de middag gaf de burgemeester van Velsen opdracht de blokkade te beĆ«indigen.Ā De politie maakte er rond 17:00 uur een einde aan. Acht actievoerders zijn ‘bestuurlijk verplaatst’, zegt een politiewoordvoerder. Ze zijn naar het politiebureau van Driehuis gebracht en daar vrijgelaten. Niemand is aangehouden.

Vorig weekend blokkeerde de klimaatactiegroep ook al cruiseschepen bij de sluizen van IJmuiden. In de nacht van vrijdag op zaterdag hadden actievoerders zich vastgeketend en vastgelijmd. De politie greep toen niet in en de activisten vertrokken uit zichzelf. Bij de tweede actie, vorige week zondag 11 augustus, werd er wel ingegrepen. De politie verwijderde toen na een paar uur de activisten, waarna een geblokkeerd cruiseschip de weg naar Amsterdam kon voortzetten.

De actiegroep zegt met zijn actie op te roepen tot onmiddellijke beĆ«indiging van de cruise-industrie vanwege ‘de urgente en snel escalerende klimaat- en ecologische crisis’.