Ernstig gewond

Man (81) valt van balkon en raakt bekneld tussen wal en cruiseschip Rhein Prinzessin in Deventer

Een 81-jarige man met dementie is tussen wal en schip geraakt in Deventer. Het ongeval gebeurde in de nacht van dinsdag 2 op woensdag 3 juli rond 04:45 uur, het riviercruiseschip Rhein Prinzessin lag afgemeerd aan de verlaagde kade aan het Pothoofd op de IJssel in Deventer. ‘Zijn vrouw werd wakker en begon te roepen, we hebben toen direct de hulpdiensten ingeschakeld, maar het duurde even voordat ze hem konden bevrijden’, vertelt de kapitein.

Hulpdiensten bij riviercruiseschip Rhein Prinzessin nadat een man overboord valt. Foto Rens Hulman

Het is niet bekend hoe laat de man exact in het water terecht kwam. De hulpdiensten werden rond 04:45 uur gealarmeerd. De brandweer rukte uit met onder meer duikers en een hoogwerker, er kwamen twee ambulances ter plaatse en meerdere politie-eenheden voor ondersteuning. Na ongeveer 20 minuten besloot de brandweer om op een lager gelegen dek een ruit in te slaan, zodat de hulpdiensten via daar de man beter konden bereiken en naar binnen halen. De man lag ongeveer een half uur in het koude water. Hij was niet meer aanspreekbaar.

Vervolgens is de man met spoed per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, zijn vrouw ging mee. Meerdere mensen die wakker werden van de commotie en vanaf het balkon van hun hut stonden te kijken zijn door de politie terug naar binnen gestuurd.

Zelf over de reling geklommen

Kapitein Albert Klein vertelt: ‘Deze Duitse man was 81 jaar oud en had dementie. Eigenlijk moet je zo iemand constant in de gaten houden, maar dat gaat nou eenmaal niet. Hij is blijkbaar ’s nachts aan de wandel gegaan en is zelf over de reling geklommen. Dit is vrij bijzonder voor deze kleine man, want hij kon eigenlijk nauwelijks meer lopen. Ik hoop van harte dat het goedkomt met hem in het ziekenhuis, dit had heel anders kunnen aflopen.’ Zijn vrouw was enorm geschrokken. Klein: ‘Zij was nauwelijks meer aanspreekbaar en helemaal over haar toeren. Ze was helemaal op.’

De kapitein vaart al jaren op riviercruiseschepen en heeft ook ervaring op schepen van de Zonnebloem. ‘Ik ben gewend om te varen met passagiers van boven de zestig jaar oud. Je ziet steeds meer mensen die erg oud of zelfs terminaal zijn en nog voor de laatste keer een Rijnreisje willen maken. Het komt wel vaker voor dat mensen ziek worden aan boord of zelfs overlijden. Maar dat iemand over de reling klimt, dat had ik nog niet meegemaakt.’

Noodruit

Het schip is de 110-meter lange Rhein Prinzessin met thuishaven Basel, Zwitserland. Het schip heeft vier dekken en biedt plaats aan 143 passagier. Op de boot prijkt een bord van de Duitse reisorganisatie ‘Phoenix Reisen GMBH Bonn’.

De trip begon 24 juni in Keulen en brengt Duitse toeristen onder meer langs Rotterdam en Kampen. Het schip vaart inmiddels weer haar route en is vandaag in Zutphen. Het ingeslagen raam is vervangen voor een noodruit. Later zal dit gerepareerd worden.