Noorse trend

Adema ziet risico als Nederland pulsvisserij wil herinvoeren

Demissionair minister Piet Adema denkt dat het wel eens averechts kan werken als Nederland in Brussel te veel hamert op het opnieuw willen toestaan van pulsvisserij.

CU-minister Adema met rechts achter hem Roelof Bisschop van de SGP op het achterdek van de SCH-99.
CU-minister Piet Adema op de flyshooter SCH-99 op koers richting zee. Rechts achter hem Roelof Bisschop van de SGP. Foto Willem den Heijer

‘Ik heb het onderwerp van de pulsvisserij weer ingebracht’, zegt Adema na afloop van overleg in Luxemburg met de andere 26 EU-ministers van Landbouw en Visserij. Hij benadrukt ook dat hij dit de afgelopen anderhalf jaar steeds heeft gedaan. Maar hij geeft ook aan dat hij zich zorgen maakt of er nog een toekomst is voor alle visserijmethoden waarbij de zeebodem wordt geraakt. Of dat nu pulsvissen is waarbij met sleepnetten met elektroden de zeebodem wordt afgeschraapt of dat dit gebeurt met sleepnetten met zware kettingen.

Adema wijst op een trend waarbij Noorwegen die methoden in de eigen wateren in de ban heeft gedaan. Noorwegen is geen EU-land, maar ook Denemarken, dat wel een EU-land is, ‘wil nu allereerst voor de eigen visserij de visgebieden sluiten voor deze methode en daarna dit ook doen voor externe vissers’. Landen als Denemarken willen volgens Adema juist op de Europese agenda zetten dat aan alle EU-landen wordt verboden vismethoden te gebruiken waarbij de bodem wordt omgewoeld.

‘Dus dan kun je hier in Brussel wel zeggen: wij hebben een goed alternatief voor sleepnetten en die methode heet puls. Maar het kan ook best zijn dat de Nederlandse visserij dan met het kind het badwater weggooit. Omdat andere EU-landen in Europa zeggen dat ze helemaal niet meer willen dat er op deze manier wordt gevist.’

Heroverweging van het verbod

Het Europees Hof van Justitie heeft in 2019 het bezwaar van Nederland te moeten stoppen met het vissen met elektrische stroomstoten afgewezen. Het Europese verbod kwam er vooral door druk vanuit Frankrijk en vanuit het Europees Parlement. Onderzoek van de Universiteit Wageningen zou inmiddels hebben aangetoond dat vissen met pulsnetten beter is voor de visstand dan met sleepnetten aan kabels. Er zou minder bijvangst zijn en de methode is beter voor het milieu omdat de zeebodem minder wordt beschadigd. Nederland wil met verwijzing naar de laatste onderzoeken daarom een heroverweging van het verbod op pulsvissen.

Adema zegt dat hij die vraag tijdens de vergadering in Luxemburg ook heeft besproken met Eurocomissaris Virginijus Sinkevičius (visserij) en dat die heeft gezegd dat hiervoor ’totaal geen draagvlak in Europa’ is. Daarom wordt deze discussie de komende tijd volgens Adema ‘nog heel spannend’.