‘Als we over 10 jaar terugkijken kunnen we zeggen dat in de jaren 2023, 2024 en 2025 de basis werd gelegd voor de scheepvaart van de toekomst’, schreef het FD onlangs. En we zijn inderdaad hard op weg. Maar ook de kritiek is dus niet van de lucht. Denk aan hoeveel stroom nodig is om een schip aan de walstroom te leggen, de complexe business case van retrofit naar waterstof of andere nieuwe brandstoffen. Allemaal waar, maar als we erin blijven hangen werkt deze kritiek ook verlammend.
Nek uitsteken
Gelukkig hebben bovenstaande partijen zich niet laten tegenhouden en laten ze zien dat het wél kan. Als je het tenminste anders en vooral in samenwerking durft te benaderen. Voor de H2 Barge 1 sloeg Future Proof Shipping de handen ineen met Nike en partijen als Holland Shipyards, Koedood en Nedstack, die bereid waren hun nek uit te steken zonder zekerheden voor dit uitdagende project. Wij durven er onze hand ervoor in het vuur te steken dat zij, zowel binnen als buiten dit samenwerkingsverband, vele kritische vraagtekens hebben geplaatst en zelfs georganiseerd.
Kritiek omarmen is essentieel om innovaties van de grond te krijgen. Aannames bediscussiëren, andere invalshoeken, mogelijke beren op de weg, het moet allemaal voorbijkomen. In een zogeheten ‘vlammenwerpen-sessie’ wordt een idee ‘gegrild’ waarna wordt besproken welke aannames nog moeten worden getoetst voordat men verder kan. Dat houdt een projectteam scherp en maakt ideeën sterker. Natuurlijk: sommige ideeën sneuvelen hierdoor, maar wel voordat er onnodig veel geld in is geïnvesteerd.
Ideeën nodig
Kritiek is dus ontzettend belangrijk om tot de kern van innovaties te komen. Maar wat ons opvalt is, dat dat constructieve gesprek niet en public wordt gevoerd. Een idee-eigenaar die in het openbaar zijn of haar nek uitsteekt wordt publiekelijk bij de wortels afgebrand. Dat is niet alleen verre van constructief, het is een gemiste kans. Het zijn juist de idee-eigenaren die de stappen durven zetten, die we hard nodig hebben. Om van te leren en samen verder te komen.
De ambitie van minister Harbers is groot: 150 emissieloze binnenvaartschepen in 2030. Daar hebben we zowel de optimisten als de criticasters bij nodig. Dit is dan ook geen pleidooi om te stoppen met kritiek leveren, maar wel om die vlammenwerper in te zetten voor een duurzame maritieme toekomst. Dus hoe ga jij de volgende kritische noot, die in je opkomt als je hoort over een innovatief project, constructief inzetten?
Lees ook: