Jaarlijks worden op zee ongeveer 300 visserij-inspecties uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Deze controles bieden echter geen garantie dat geen ongeregistreerde bijvangst wordt teruggegooid in zee. Kamerlid Wassenberg heeft signalen dat het wel gebeurt en wees de minister erop dat dit tegen de afspraken is. Maar volgens de minister hoeft niet alle bijvangst aan land te worden gebracht. Voor verschillende soorten gelden uitzonderingen of is de aanlandplicht niet van toepassing. Wel moet de bijvangst volledig worden geregistreerd in het visserijlogboek. Maar overtreding van deze verplichting kan volgens Staghouwer met traditioneel toezicht op zee niet worden vastgesteld. Volgens de NVWA leidt dit tot ‘ernstige signalen over de naleving van deze registratieplicht’. Het ministerie vroeg de visserijbonden daarom bij de achterban te benadrukken dat de naleving van de regels moet verbeteren.
‘Gruweldood’
Wassenberg vroeg de minister ook te reageren op het bericht dat ‘zeedieren een gruweldood sterven op duurzame vissersschepen op de Noordzee’. Het zou hierbij gaan om het bij vol bewustzijn opensnijden of langzaam laten stikken van vissen en het afrukken van scharen van krabben om ze vervolgens in zee terug te gooien. Slechts één vissersschip in de Nederlandse vloot zou een systeem aan boord hebben met de bedoeling vissen te bedwelmen alvorens ze te doden. De werking van dit systeem is volgens de minister echter niet wetenschappelijk onderbouwd.
Geen regelgeving
Volgens Staghouwer is er ook geen regelgeving met betrekking tot het doden van dieren in de visserij. ‘Dat laat onverlet dat het altijd het streven moet zijn op een respectvolle manier met levende wezens om te gaan. Vissen worden in de regel na de vangst aan boord verwerkt. Er is internationaal nog weinig onderzoek gedaan naar goede methoden om de verschillende vissoorten aan boord van vaartuigen te bedwelmen. Om hier verandering in te brengen is het initiatief genomen om in het publiek-private samenwerkingsproject Stunning Fish at Sea onderzoek te doen naar de toepassing van geschikte methoden voorafgaand aan het doden van enkele commercieel belangrijke vissoorten zoals schol en tarbot.
Lees ook:
Duurzaam vissen is (te) complex geworden
Vissersbonden: vis duurder als oorlog in Oekraïne aanhoudt
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.
Bent u al abonnee?