De meeste acties hadden volgens het jaarverslag plaats op de Noordzee (650). Daarna volgen het IJsselmeer/Markermeer (552), de Zeeuwse en Zuid-Hollandse wateren (440), de Waddenzee (347) en de Randmeren (175). Het vaakst kwamen de redders in actie voor watersporters, in totaal 1706 keer. Vooral schippers van kajuitzeiljachten moesten een beroep op de hulpverlening doen.
Voor de beroepsvaart (op zee en binnenwater) rukten de vrijwilligers 188 keer uit. In 58 gevallen ging het om een vissersschip, in 31 gevallen om binnenvaart. De chartervaart riep 22 keer hulp in. Gemiddeld waren er 6,7 uitrukken of andere acties per dag. De zaak loopt niet altijd goed af: in 14 gevallen moesten de redders een stoffelijk overschot bergen.
Medische hulp
Opvallend is de stijging van het aantal acties ten behoeve van koopvaardij en binnenvaart, zegt de KNRM. Bij de binnenvaart ligt de nadruk op hulpverlening bij brand aan boord, stranding en zinken. Bij de koopvaardij gaat het vaak om medische evacuaties vanwege zieke opvarenden. De Radio Medische Dienst van de KNRM gaf dit jaar 715 keer medische hulp op afstand aan zeelieden. Bij 66 van deze medische incidenten was evacuatie van het slachtoffer of de patiënt met een reddingboot noodzakelijk.
In 2019 telde de KNRM voor het eerst in haar historie meer dan 100.000 donateurs. De KNRM is voor haar voortbestaan afhankelijk van donateurs. Door deze particuliere financiering is de dienstverlening door de vrijwilligers van de KNRM kosteloos.