Russisch stoomschip

Geologen vinden scheepswrak uit Eerste Wereldoorlog bij Schotland

Geologen zijn bij bodemonderzoek voor de kust van Schotland gestuit op het wrak van een in 1917 gezonken vrachtschip, vermoedelijk het Russische stoomschip Tobol. Het is een interessante bijvangst in het onderzoek voor de bouw van een drijvend windpark, Marram Wind, dat wordt gerealiseerd door ScottischPower en Shell. Marram Wind moet drie gigawatt energie gaan produceren.

ss Cheltenham
Het vergane vrachtschip de Tobol werd oorspronkelijk in 1901 als de ss Cheltenham gebouwd. Foto Marine Executive

Colin Anderson, developement manager bij Marram Wind, vertelt dat bij dit soort onderzoeken vaker wrakken worden aangetroffen, maar meestal zijn die wel al bekend bij de autoriteiten. ‘Dit is echt een buitengewone vondst. Het was bekend dat de Tobol in de oorlog werd getorpedeerd door een Duitse onderzeeboot, maar de locatie was niet bekend. Het is heel bijzonder dat we dit schip na 107 jaar hebben teruggevonden.’

De Tobol werd in 1901 als de ss Cheltenham gebouwd bij scheepswerf Pallion in Sunderland bij Newcastle upon Tyne. Het circa 100 meter lang schip had een laadvermogen van 3700 dwt. In 1904 werd het veroverd door de Russische marine, die haar Tobol doopte en in 1916 overdroeg aan de Russische handelsvloot. Uit verslagen blijkt dat ze op 11 september 1917 werd aangevallen. Ze was toen onderweg vanuit Blyth, een haven in het noorden van Engeland, naar Archangelsk in Rusland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer