XR

Extinction Rebellion blokkeert wederom schepen door sluizen te bezetten

Demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) hebben zaterdagmiddag opnieuw de zeesluis bij IJmuiden geblokkeerd. Daarmee probeerden ze te verhinderen dat een cruiseschip vanaf zee binnenvaart, bevestigt een woordvoerder van het havenbedrijf van Amsterdam. Vorige weekenden blokkeerden demonstranten ook al de deuren van de zeesluis. Het is de vierde keer in korte tijd dat de sluis geblokkeerd wordt door XR.

XR blokkeert de sluis van IJmuiden. Foto X @NLRebellion

Een groep van ongeveer negen demonstranten stond sinds 15.00 uur op de sluis, waardoor deze niet open kan om het schip door te laten varen. Enkele demonstranten hebben zich vastgeketend, aldus een woordvoerder van XR. De politie was vrij snel aanwezig.

‘Door de aankomst van het cruiseschip de Resilient Lady doelbewust te vertragen, geven we een duidelijk signaal af: de vernietigende impact van deze industrie kan niet langer worden genegeerd’, aldus de actiegroep. Extinction Rebellion roept met klem op tot een onmiddellijke stopzetting van de extreem vervuilende cruise-industrie in Nederland, omdat ‘de klimaat- en ecologische crisis niet alleen nu al urgent is, maar zelfs exponentieel verergert’.

Rond 18.00 uur waren alle demonstranten verwijderd door de politie, er werd niemand aangehouden. De sluis is de sluis weer open voor de scheepvaart. Door de verhindering liep het vaarverkeer dat door de sluis moest ongeveer twee Ć  drie uur vertraging op, aldus een woordvoerder van het havenbedrijf van Amsterdam.

Kolenschip geblokkeerd

Activisten van Kappen met Kolen (onderdeel van Extinction Rebellion) hebben vrijdag 23 augustus de Prinses Irenesluis in het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Wijk bij Duurstede bezet. Ze blokkeerden een binnenvaartschip met steenkool dat in een van de twee kolken van de sluis lag. Ook deze actie was al eens vaker uitgevoerd.

Het kolenschip, de TIM II, is met een lading steenkolen onderweg van de haven van Amsterdam naar Duitsland. ‘Kolen hebben een onevenredig hoog aandeel in de CO2-uitstoot, veroorzaken veel milieuschade bij de winning en leiden jaarlijks tot tienduizenden voortijdige sterfgevallen in verband met luchtvervuiling’, meldt Kappen met Kolen als aanleiding voor de actie bij Wijk bij Duurstede.

De actie begon rond 17.00 uur en werd om 20.00 uur beĆ«indigd. Dat was het tijdstip waar de eigenaar van de sluis, Rijkswaterstaat, om had gevraagd. Er was wel politie bij, maar die greep niet in. Door de blokkade waren beide kolken gestremd en lagen er zo’n acht schepen te wachten tot ze erdoor konden. Andere schepen voeren om via Hagestein. Alle schepen konden na 20.00 uur hun weg vervolgen.